El Mobile World Congress ha tancat les portes de la seva onzena edició amb un nou rècord d'assistència. Més de 100.000 persones han passat pel congrès durant 4 dies, un 6% més que l'any anterior. I dues dades més que tenir en compte: la participació de 2000 expositors i un impacte econòmic de 460 milions d'euros a la ciutat de Barcelona. Entre mig de xifres, el congrés ha presentat moltes novetats tecnològiques que arribaran a les nostres mans en els propers mesos i anys.

Mobile World Congress
Mobile World Congress. Autor: Xavi Aranda. 2016. Llicència: BY-SA.

Si la gran majoria de mòbils funcionen amb connexió 3G, molts dels expositors del Mobile van presentar el gran atractiu de la connexió 5G. Aquesta connexió permetrà transmissions de 1 Gigabit per segon simultànies i major amplitud de cobertura. Està previst que en els pròxims anys les operadores de telefonia mòbil comencin a oferir aquest servei.

A la fira també es podien veure automòbils totalment connectats a Internet amb diversos sensors que avisaven al conductor de qualsevol imprevist o informació. En un futur no gaire llunyà també es començaran a veure automòbils sense conductor. Alguns dels estands mostraven com de segurs eren aquests cotxes no tripulats, amb maquetes i exemples de la poca probabilitat de col·lisió entre vehicles.

El món dels sensors també ha estat present a Barcelona aquests dies. Aquests components són part fonamental de l'Internet de les Coses. En aquest aspecte, els rellotges intel·ligents s'han deixat lluir a la passarel·la del congrés. Aquests rellotges, cada vegada més, tendeixen a assemblar-se als rellotges convencionals, però amb unes prestacions funcionals molt sorprenents.

El grafè ha destacat com a gran novetat en un dels pavellons. Cada vegada hi han més instituts de recerca, universitats i empreses privades que estan treballant amb aquesta substància formada de carboni, conductora i què es totalment flexible. Les aplicacions del grafè a la indústria electrònica són molt amplies. En aquesta edició del Mobile, es van poder veure des de roba que incorporava grafè o prototips d'implants cerebrals.

Però si fa uns anys les grans novetats del Mobile eren els nous telèfons mòbils i les simulacions de «Smart City», aquest any sembla que les ulleres de realitat virtual han ocupat el podi d'honor. Moltes empreses presentaven les seves noves ulleres de realitat virtual. Algunes d'aquestes ulleres que, aprofiten el potencial d'un telèfon mòbil com a pantalla de les ulleres.