La Viquipèdia (Wikipedia, en la seva forma original) és un projecte col·laboratiu que ha trobat la seva força en la participació massiva de col·laboradors, cosa que inevitablement ha comportat també el major dels defectes que se li han retret: el desigual valor d'algunes de les aportacions que s'hi han fet i la manca de continguts suficients en determinades àrees del coneixement. Aquesta darrera característica és en certa manera inevitable: la Viquipèdia és un projecte en construcció permanent i, per tant, sempre s'hi podrà afegir nou contingut o millorar i ampliar el contingut existent.
La història de la Wikipedia no és llarga. Va ser creada fa exactament 8 anys, el gener de 2001, per Jimmy Wales i Larry Sanger, dos americans que van llançar la idea i en van establir l'estructura bàsica. És massa poc conegut que després que Jimmy Wales anunciés, el març de 2001, la possibilitat de crear versions de la Wikipedia en diferents idiomes, la primera versió en què es va començar a treball va ser la catalana, Viquipèdia, el 16 de març de 2001, gairebé simultàniament amb la versió alemanya (Vegeu-ne més detalls aquí). La versió catalana arribà a 10.000 articles pel novembre de 2004, als 100.000 articles pel gener de 2008 i als 150.000, el 28 de desembre passat. El dia de Reis de 2009 s'havia arribat als 151.666 articles en la nostra llengua.
La utilitat de la Viquipèdia és evident. És un diccionari permanentment disponible, contínuament ampliat i mantingut, amb una base de col·laboradors molt gran i amb un nombre d'usuaris/àries que no para de créixer. Per aquestes raons és una eina que des dels Punt TIC no podem deixar de recomanar i difondre. I en més d'un cas, considerant la informació del nostre entorn i el seu reflex de la Viquipèdia, ens adonarem que també ens podem convertir en un més dels aportadors de la informació que creguem que hi hauria de constar i contribuir així a millorar la identitat digital del nostre territori. No és difícil de fer arribar informació a la Viquipèdia. Només hauríeu de començar per fer clic aquí. A veure qui s'anima!