Imatge per difondre el nou Laboratori Social d'Innovació a Girona
Imatge per difondre el nou Laboratori Social d'Innovació a Girona. Autor: Wikimedia Commons. 2008. Llicència: BY-SA.

El Laboratori Social d’Innovació sorgeix de l'Experiència LabGi!, una iniciativa impulsada des del servei municipal de Girona Emprèn i duta a terme entre 2018 i 2019. El laboratori treballarà al voltant de tres àmbits: el coneixement, el taller del laboratori (espai de fabricació col·laborativa) i la cocreació.

En l'àmbit del coneixement, el laboratori organitzarà activitats al voltant de les noves tecnologies, amb activitats formatives com divulgatives. L'objectiu és que facilitar eines a la ciutadania i que aquesta esvevingui productora per afavorir un ús crític i responsable que generi un debat al voltant de l'ús d'aquestes tecnologies.

Les activitats començaran el dimecres 20 de novembre, de sis a vuit de la tarda, al Centre Cívic Sant Narcís amb la xerrada "El món actual com a interfície virtual connectada", a càrrec de la productora, investigadora i realitzadora audiovisual gironina Íngrid Guardiola. Guardiola també és doctora en Humanitats, professora de la Universitat de Girona i coordinadora del laboratori “Soy Cámara” del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

A més, s'ha equipat i posat en funcionament el Taller del Laboratori, un espai obert per fomentar la cultura maker dins l'edifici de Girona Emprèn. Des d'aquesta proposta es programaran diferents activitats al voltant la fabricació digital, la impressió 3D i la robòtica.

La primera sessió tractarà la impressió 3D i es realitzarà el 14 de novembre, de cinc a vuit de la tarda, i es dirigeix especialment a noies i dones per tal de fomentar les vocacions tecnològiques i trencar amb la bretxa digital de gènere.

Respecte al tercer àmbit, la cocreació, el laboratori disposa d'una Comunitat CO en la qual s'han inscrit més de cent persones CO interessades en innovació, creativitat, cocreació i producció col·laborativa i en aportar el seu talent i creativitat.

La tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana Yanes, ha ressaltat que “amb aquest projecte es vol fomentar la innovació, l’aprenentatge i la creació col·lectiva amb l’objectiu de dinamitzar l’activitat econòmica i millorar la cohesió social de la ciutat”.