Part de la portada de l'Estudi de l’ecosistema de la robòtica a Catalunya
L'Estudi de l’ecosistema de la robòtica a Catalunya vol identificar i conèixer totes les organitzacions i entitats del sector. Autor: SmartCatalonia. Llicència: Tots els drets reservats.

En el marc de la fira Advanced Industries, la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya ha donat a conèixer l’estudi 'L’ecosistema de la robòtica a Catalunya'. L'objectiu és identificar i conèixer totes les organitzacions que formen part de l’ecosistema d’aquesta tecnologia arreu del territori. Per fer-ho, s’ha centrat en els tres grans àmbits d’aplicació: la robòtica industrial, la de servei i la d'ús particular.

D'aquesta manera, s’ha elaborat una fitxa descriptiva dels següents actors:

  • 96 empreses, de les quals 32 tenen una activitat centrada en la robòtica educativa.
  • 10 entitats representatives del sector.
  • 9 centres universitaris que imparteixen formació vinculada a la robòtica entre la seva oferta formativa.
  • 30 centres de formació professional que imparteixen el títol d’Automatització i Robòtica industrial.
  • 13 centres tecnològics TECNIO i CERCA.
  • 26 grups de recerca associats a les universitats.
  • 10 esdeveniments periòdics.

L'estudi afirma que la venda de robots creix exponencialment arreu del món i assenyala que les tendències en la indústria robòtica són els robots col·laboratius, l'augment de la versatilitat dels utillatges associats als robots, la robòtica mòbil i la formació d’un ecosistema europeu de start-ups de robòtica. Les noves generacions de robots seran més barats, més segurs, més petits i més flexibles. També es detecta un canvi en el model: de la venda del producte a oferir un servei.