La digitalització avança
La digitalització avança.

La barrera del temps se superava amb l'accés gratuït a l'hemeroteca de la Vanguardia, que fa possible la visualització de tota la informació publicada des de 1881. La barrera de l'espai es va trencant amb aplicacions com Street View, de Google, que permet recórrer ciutats i paratges des de l'ordinador per mitjà d'un sistema per a la qual s'endevinen extraordinàries possibilitats.

Aquesta setmana podem afegir dos elements més a la llista de recursos digitals d'importància disponibles a través d'Internet. El primer és l'accés a una petita part (de moment) del patrimoni fotogràfic de la revista americana Life, (digitalitzat també per Google) que és molt ampli i d'una gran qualitat. En aquesta adreça podeu comprovar la varietat temàtica dels fons i que es tracta d'imatges destacades de la història contemporània des de l'època de la llunyana guerra civil americana fins als anys setanta. La digitalització de tot el fons gràfic de Life continuarà fins que sigui complet. La visualització de totes les imatges serà gratuïta però el seu ús lliure no és possible perquè està protegit per copyright.

Aquesta setmana igualment s'ha obert l'accés als primers resultats d'un projecte realment excepcional. És tracta d'Europeana, un original conjunt d'elements audiovisuals, documentals, literaris, informatius, artístics (de moment més de dos milions d'elements accessibles) que representen la primera concreció d'un gran esforç per digitalitzar el patrimoni cultural europeu. El projecte s'està portant a terme sota el patrocini de la Unió Europea, que es fa càrrec del 80% de les despeses de digitalització. De moment només una petita part –s'afirma que només l'1 %- del patrimoni cultural europeu ja s'ha digitalitzat, de manera que la feina per fer és immensa. Europeana és multilingüe i es pot consultar en 27 idiomes, entre ells el català. Però encara és massa aviat per fer-ne una valoració: haurem d'esperar que disminueixi el col·lapse dels primers dies per navegar-hi amb tranquil·litat i poder avaluar les possibilitats d'aquest extraordinari recurs que tindrem a l'abast d'ara endavant.