JdIS 2020
JdIS 2020. Autor: Oficina de dinamització tècnica. 2020. Llicència: BY-SA.

El 2020 ha estat un any de canvis, reptes i desafiaments. Des de la Xarxa Punt TIC, hem afrontat la situació que ens ha tocat viure per continuar treballant des de la innovació social digital i enguany, sota el lema 'El paper de la tecnologia i els Punt TIC en situació de pandèmia' la Jornada de Dinamització de la Internet Social 2020 ens ha servit per a posar de manifest les sinergies, reptes i desafiaments en xarxa.

Sis xerrades temàtiques obertes a la ciutania digital

Del 9-18 de desembre 245 persones hem gaudit de xerrades temàtiques sobre diferents experiències que han tingut lloc el darrer any. Hem conegut propostes i solucions als processos de l’era digital amb empreses tecnològiques de l'àmbit social i cooperatiu; relacions i sinergies makers; propostes de mobilització social ciutadana i els laboratoris d'innovació social digital o com continuar trencant des de la Xarxa amb la bretxa digital de gènere.

La xerrada inaugural 'Com ens ha afectat a les nostres vides la revolució digital', va ser una conversa molt enriquidora entre Joana Barbany, directora general de Societat Digital; Liliana Arroyo, doctora en Sociologia, investigadora de l'Institut d'Innovació Social d'Esade i autora del llibre ‘Tu no eres tu selfie’ i Albert Cañigueral, fundador del web Consumocolaborativo.com, connector de la xarxa internacional Ouishere per a Espanya i autor del llibre 'El trabajo ya no es lo que era'. Va presentar la jornada l'Anna Inglés, directora de la Oficina de dinamització tècnica de la Xarxa Punt TIC.

Recupera aquí el recull de piulades de la sessió.

Un dels temes que més hem treballat com a Xarxa aquest any, ha estat la relació entre la comunitat maker, els Punt TIC i la Covid-19. El 10 de desembre, vam comptar amb el debat: 'Makers' vs. Covid-19: relacions i sinergies. Amb Daniel Cruz, membre de Tangencial SCCL, del moviment Coronavirusmaker català i Dinamitzador del Club Makers Sant Feliu; Aitor Rivera, regidor d'Innovació Aj. Sant Feliu de Llobregat; Lídia Santiago, membre del Punt TIC-Òmnia TorrellesJordi Rodríguez, membre del Punt TIC-Òmnia Camp Clar Pau Llauger, membre del Punt TIC Girona Emprèn vam xerrar sobre les necessitats que han sorgit amb la situació de pandèmia i com els moviments makers han ajudat amb la situació de crisis sanitària.

Recupera aquí el recull de piulades de la sessió

Amb el debat: Propostes de mobilització social ciutadana com a part de la innovació social digital, el 11 de desembre vam conversar sobre innovacions i pràctiques digitals emergents que han aparegut l'últim any i que ens han demostrat el seu potencial com a espais de innovació oberta. Vam conversar amb Joan Duran, tècnic de la secretaria de Polítiques Digitals, que ens va parlar de la Hackovid, la hackató ciutadana catalana per afrontar el confinament; Laia Sánchez, membre de Citilab Cornellà i la plataforma ciutadana Frena La Curva, que treballa per a canalitzar l'energia social enfront la pandèmia del Covid-19; Lidia Alonso Gulin, tècnica d'Innovació Social i Col·laborativa del Programa Municipal d'Innovació de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat amb el Punt TIC Co-Innova Sant Feliu i del projecte Co-Innova Lab i experiències de dinamitzadors/es de la Xarxa Punt TIC que van realitzat el curs 'Innovació ciutadana en biblioteques i altres espais' del Ministeri de Cultura i MediaLab Prado.

Recupera aquí el recull de piulades de la sessió

El 15 de desembreEsther Subias, membre de Colectic i responsable del projecte STE(A)M On Edu ens va presentar la plataforma d'educació Steam europea, per a persones educadores que treballen en l'àmbit de les STE(A)M, així com la comunitat de persones i el marc de competències i activitats d'aprenentatge perquè pugui ser aplicat pels docents. Si esteu interessants/es i voleu formar-ne part podeu escriure a steamonedu@colectic.coop.

Recupera aquí el recull de piulades de la sessió

Vam endinsar-nos en les experiències d'empreses de l’àmbit cooperatiu i com han abordat diferents processos amb programari de codi obert. El 16 de desembre vam conversar amb Enrico Stano, co-fundador de Coopdevs, una empresa de l’àmbit cooperatiu que desenvolupa solucions en PL per adaptar i millorar les eines que han estat cabdals en l’actualitat; Joan Caballero, coordinador de Som Connexió, primera cooperativa de telefonia i internet que treballa per un consum just, responsable i solidari de les telecomunicacions i Arnau Vilardell Fradera, coordinador de Som Mobilitat, cooperativa de consum sense ànim de lucre que ofereix serveis i productes de mobilitat sostenible.

Recupera aquí el recull de piulades de la sessió

La cloenda pública de la Jornada JdIS 2020 va acabar amb una conversa sobre els laboratoris de Ciutadania Digital i el cas de CoEbrelab i el programa CatLabsPractiquen una metodologia dinàmica i participativa, basada en el model de quàdruple hèlix: empreses, administració pública, centres de coneixement i persones ciutadanes o usuariès de la innovació. Vam debatre amb J.Ignasi Bonet, consultor de la DG d’Innovació i Economia Digital i Albert Pujol, membre de CoEbreLab Ribera d'Ebre. Va presentar el debat en Ricard Benítez, tècnic de projectes d'innovació social digital a la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya

Va tancar la jornada en Ricard Faura, posant èmfasi en què "necessitem una societat del coneixement que apropi la tecnologia a les persones. Els dinamitzadors i dinamitzadores Punt TIC sabeu com fer-ho i ho esteu fent. Ho hem de posar en valor i hem d'ajudar a convertir-lo en recursos." 

Recupera aquí el recull de piulades de la sessió.

Un grup estable sobre Dones i TIC a la Xarxa

El 14 de desembre, vam poder continuar establint sinergies entre dones i TIC  a la Trobada DonesTIC: trencant junts i juntes l'escletxa digital de gènere. Al llarg de l'any, hem anat fent diverses trobades sobre DonesTIC i emprenedoria femenina on hem pogut compartir les nostres experiències com a persones dinamitzadores treballant aquesta temàtica als nostres punts.

Vam comptar amb la presència d'Esther Subias, membre de l'Oficina de dinamització de la Xarxa Punt TIC i embaixadora del programa Technovation Catalunya. Mònica Acebo i Txell Granger, del Departament de Polítiques Digitals i el Pla DonaTIC. 

Fruit d'aquestes reflexions, en aquesta trobada hem creat un Grup estable sobre Dones i TIC a la Xarxa. Si voleu formar-ne part i recuperar els materials de la sessió, podeu escriure'ns i/o afegir-vos al grup de Mattermost sobre Dones TIC. A més, des de l'Oficina de dinamització hem obert un nou curs d'autoformació de DonesTIC al CampusLAB de Punt TIC, una eina per treballar als vostres punts activitats amb perspectiva de gènere. 

Sis jornades específiques territorials: novetats i sinergies en xarxa

A la JdIS 2020 també hem pogut continuar treballant per territoris, conèixer-nos més, fer xarxa i explicar-nos els projectes interessants que hem anat treballant enguany. D'aquesta manera, del 10 al 18 de desembre ens hem realitzat diferents sessions internes amb els Punt TICs dels territoris de Girona, Catalunya central, Lleida i Alt Pirineu, Tarragona i Penedès, Terres de l'Ebre i Barcelona.

Des de l'Oficina Tècnica, hem preparat un Curs d'acollida per a les persones dinamitzadores (noves i antigues) amb l'objectiu de conèixer la Xarxa en la seva globalitat, saber què t'ofereix i què pots aportar. També és un material que us pot servir per explicar el projecte a les vostres persones usuàries. Us convidem a fer-ho!

A més, vam presentar una nova eina de videoconferències de programari lliure i obert, la Big Blue Button, que hem implementat a la xarxa i que de ben segur us pot ajudar a les vostres activitats. Ben aviat, penjarem al CampsLab un curs explicatiu perquè pugueu començar a fer-la servir.