Resum Noticia:

La Fundació i2cat presenta els resultats del projecte de recerca Machine

Descripció:

Noves maneres de gestionar les xarxes de fibra òptica, sistemes per emetre vídeo en directe per internet via P2P o sensors que permeten engegar electrodomèstics i canviar el canal del televisor amb un gest de la mà, són alguns dels programes de recerca del projecte Machine de la Fundació i2cat. Es tracta, sobretot, d'investigacions pensades per a una internet més avançada que no l'actual però que es podrien començar a aplicar d'aquí a pocs anys.

La banda ampla del futur

Els avenços i els resultats de la recerca s'han presentat avui a la Universitat Ramon Llull, en un acte en què el públic era sobretot format per investigadors i empresaris interessats en entreveure com serà el futur de la xarxa. De les dues línies d'investigació en xarxes de fibra òptica per exemple, n'hi ha una que busca maneres de fer-les més eficients, d'aprofitar-les millor, a partir de la tecnologia que ja es comença a fer servir. Aquesta recerca es podria començar a aplicar d'aquí a pocs anys, encara que les xarxes de fibra òptica no s'hagin acabat de desplegar. En canvi, la segona línia mira bastant més cap al futur quan la fibra òptica arribi a les llars mateixes, i busca una manera eficaç d'enviar la informació en ràfegues de paquets per tal d'aprofitar al màxim l'amplada de banda que amb les xarxes de fibra pot arribar als 100 mbps.

La paradoxa de la fibra òptica

Segons ha dit a VilaWeb Albert Vidal, coordinador del projecte Machine, les dues investigacions en la gestió i millora xarxes de fibra òptica són, probablement, els punts més forts del programa i han aconseguit un ampli ressò en publicacions especialitzades de prestigi internacional. Sobretot, Vidal ha destacat el projecte de recerca a més llarg termini, que investiguen pocs centres de recerca més. De fet, en aquest camp, els investigadors es mantenen en contacte amb la Universitat d'Stanford (EUA), una de les poques que també s'hi dedica. Tot i això, Vidal mateix reconeix que és paradoxal que la recerca catalana sigui pionera en el camp de la fibra òptica però, en canvi, el país visqui un retard clar en el desplegament de la xarxa de fibra respecte a d'altres països.

Un ventall ampli de recerques

Al projecte Machine però, s'investiguen molts altres aspectes del futur de la xarxa: hi participen quaranta-tres investigadors de tres universitats (UPC, UPF i URL), en set grups de recerca diferents i amb un pressupost de 443.000 euros. Un dels programes més sorprenents pot ser la recerca sobre xarxes de censors, que investiga, per exemple, censors que permetin canviar el canal del televisor amb un gest de la mà, o que canviïn les condicions d'il·luminació d'una sala tots sols segons la llum que entri per les finestres o si l'habitació es buida o no. A més d'aquestes aplicacions domèstiques però, també se n'investiguen d'altres per als hospitals i centres mèdics.

Vídeo per internet via P2P

Un altre de les línies de recerca de Machine versa sobre l'emissió de vídeo en flux per internet i amb sistemes P2P. És, potser, el que podria resultar en una aplicació comercial més aviat perquè, de fet, ja hi ha productes al mercat que fan servir la tecnologia P2P per distribuir vídeo a través de la xarxa. Joost, Zattoo, Soap Cast o Live Station en són alguns exemples. Però segons Albert Vidal, la tecnologia que investiga la Fundació i2cat es diferencia perquè fa servir programari obert i protocols estàndards, és capaç de millorar els sistemes que es fan servir actualment, i pot fer que els usuaris siguin receptors i també emissors de vídeo amb molta facilitat.

El futur de la recerca

Ara, amb la presentació dels resultats dels darrers vint mesos de recerca del projecte Machine, es prepara la segona part de la investigació: Machine II. Albert Vidal es mostra fet de la feina feta fins ara, però creu que es pot millorar i per això, a partir d'ara, no intentaran abraçar un ventall tant ampli d'investigacions, sinó que se centraran en aquells aspectes en què puguin esdevenir pioners i hi dedicaran totes les energies que puguin.

(A la primera fotografia, una demostració del prototip de gestió de les xarxes de fibra òptica; a la segona, la presentació dels resultats del projecte Machine.)

 

Font: Vilaweb.cat