Alberto Elías, promotor de la European Code Week
Alberto Elías, promotor de la European Code Week.

- Què és la European Code Week?
És una iniciativa dels Young Advisors de Neelie Kroes, comissària d'Agenda Digital i vicepresidenta de la Comissió Europea. Vam fer una primera edició de prova al 2013 i ara, amb la segona, estem reunint més de 1600 esdeveniments per tot Europa per a promocionar la programació, especialment entre joves i dones.

- Qui la organitza?
Ho organitzem entre els Young Advisors i molts altres ambaixadors que tenim entre els diferents països.

- Quan parlem de codi, a què ens referim exactament?
Codi es refereix a com construïm el software, el que teclegem a l'ordinador per a instruir a un programa sobre el que ha de fer. Hi ha diversos llenguatges de programació i desprès existeixen determinats programes que interpreten el que escrivim en aquests llenguatges fent-ho funcionar.

- Per què és important saber codi?
En un temps en el que estem constantment utilitzant dispositiu digitals, és important entendre com funcionen i les possibilitats que ens ofereixen. Tenir uns coneixements mínims de programació ens dona un ventall molt gran de possibilitats.

- Programar... pot ser divertit?
Sense cap tipus de dubte! És molt entretingut resoldre tot tipus de problemes d'aquest tipus i fer realitat diverses idees.

- Quin tipus de projectes podem desenvolupar amb codi?
Pots fer quasi qualsevol cosa! Des d'una aplicació que ens simplifiqui una tasca quotidiana fins a fer un cotxe intel·ligent que no necessiti conductor.

- Qui pot participar a la European Code Week?
Qualsevol pot fer-ho, és una iniciativa molt oberta. .

- Com es pot participar a la European Code Week?
Hi ha tres maneres. Una és com a ambaixador, que som els que busquem organitzadors d'esdeveniments, els ajudem i els connectem amb altres col·laboradors. Altres són els encarregats d'organitzar les activitats en si i, per últim, hi ha els participants, que pots ser qualsevol que vulgui aprofitar aquesta oportunitat per a millorar el seu nivell de programació o aprendre una habilitat nova.

- Quin tipus d'activitats es desenvolupen en el marc de la European Code Week?
Tenim de tot tipus, més de 120. Algunes en universitat, altres en instituts i que ensenyen diverses coses també. Certs esdeveniments es centren en aplicacions mòbils, altres en webs i altres en interactuar amb hardware.

- Quin és el teu paper com a Young Advisor?
M'encarrego de promocionar la Code Week i posar en contacte a gent per a que puguin surgir diverses iniciatives. Hi ha 4 ambaixadors més a Espanya que estan fent una gran tasca per a que tot sigui possible.

- Com animaries als ciutadans a participar a la European Code Week?
És una oportunitat única per a sorprendre't a tu mateix del que ets capaç pel fet de saber programar. Es necessiten també molts programadors, així que si aquesta acaba sent la teva passió, tindràs feina en una de les indústries amb millors condicions per als treballadors.