Logo del Grup de Treball per a la Normalització Tipogràfica de la ela geminada
Logo del Grup de Treball per a la Normalització Tipogràfica de la ela geminada.

El 14 de gener de 1913, el plenari de l‘Institut d’Estudis Catalans va aprovar les Normes Ortogràfiques de la llengua catalana i va ser llavors quan va néixer la ela geminada. Enguany fa, doncs, 100 anys. La celebració d’aquest centenari, però, va lligada a una crida d’atenció a tots els ciutadans i ciutadanes que emprem eines digitals: l’escriptura errònia de la ela geminada pot tenir conseqüències greus, per tant, és molt important escriure-la correctament.

Per això, la Fundació puntCAT i el Grup de Treball per a la Normalització Tipogràfica de la ela geminada han posat en marxa una campanya per a la seva normalització tipogràfica. Anima a tothom a parar atenció al seu entorn i quan trobin a planes web, xarxes socials, rètols al carrer, mitjans de comunicació… una ela geminada escrita malament  informin a la campanya. Es pot fer escrivint a les adreces elageminada1913[arrova]gmail.com o participa[arrova]domini.cat, piulant-ho a Twitter amb l’etiqueta #ElaGeminada, a través de la pàgina de Facebook del domini puntCAT o d’aquest esdeveniment.

L’objectiu d’aquesta proposta no és assenyalar qui ha fet l’errada, sinó estudiar l’anomalia i cercar la seva causa per poder buscar una solució. Demà, dimecres 23 de gener, a les 18.00 hores, serà presentada al bar El Velódromo, al carrer Muntaner 213, de Barcelona.