Imatge de l'exposició
Imatge de l'exposició.

L’Agència Catalana de Consum (ACC) ha presentat aquest dilluns a la Seu d'Urgell l'exposició “ConsumIN-La nostra força”, que es podrà veure fins al 23 de novembre al Centre Empresarial i Tecnològic de l'Alt Pirineu, ubicat a la tercera planta de l'edifici de Les Monges. La inauguració ha anat a càrrec del director de l'ACC, Alfons Conesa, i el president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro.

La mostra, oberta de dilluns a divendres de les 9.00 a les 13.00 hores i de les 17.00 a les 20.00 hores, explica a través d'un recorregut itinerant com consumir de forma responsable i crítica, en clau de drets i deures del consumidor. Els panells faciliten un seguit de recomanacions abans de comprar un producte o de contractar un servei, tenint en compte que "amb una actitud responsable i crítica es podrien evitar moltes de les reclamacions que es produeixen". Segons informa l'ACC, els sectors que més queixes reben són la telefonia i internet, el transport i l’energia.

Conesa ha destacat que, a més de conèixer i exercir els drets, els ciutadans han de ser conscients dels seus deures: informar-se bé, tenir criteri, ser responsables en les decisions i reclamar. Així mateix, ha remarcat el valor del consum de proximitat, com a "pedra de toc per mantenir el consum intern i ser més sostenibles" i ha alertat del flac favor que es fa al país i al planeta "gastant en allò que no es necessita".

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro, ha recordat l'àmplia tasca en l'àmbit de consum que es duu a terme al Consell des de l'any 1988, quan es va assumir aquesta responsabilitat. Fierro ha subratllat que "s'ha avançat moltíssim i l'exposició contribuirà a donar a conèixer encara més la seva importància".

 

Recorregut de l'exposició 

La mostra presenta un conjunt de panells informatius amb fotografies, gràfics, mapes i vídeos, on es visualitzen consells pràctics de com actuar davant els conflictes relacionats amb la telefonia i Internet, el transport aeri i el consum energètic. En un altre àmbit, s'introdueix al públic en el camí de la reclamació, en les vies de solució que ofereixen els organismes i en qui és qui en el món del consum.

En el darrer espai de l'exposició es descriuen pràctiques consumistes molt actuals que demanen una certa cautela per tal de no caure en el parany del Consum OUT, és a dir, el tipus de compra que amaga intencions poc desitjables.

L'exposició té un caràcter participatiu i interactiu, i tots els visitants podran fer-hi la seva aportació personal. En aquest sentit, es poden deixar per escrit les reflexions i els consells que es derivin del seu pas per la mostra. Les millors opinions seran publicades a la plana web www.consum.cat.