Els blocs, transmissors de la memòria històrica del Ripollès
Els blocs, transmissors de la memòria històrica del Ripollès.

Els blocs han sigut un mitjà per poder publicar i compartir fotografies antigues i explicar les històries i els records que aquestes evoquen.

Ella i altres noies del poble anaven a aprendre a cosir amb la Joaquima Surinyach i un dia van decidir fer un dinar tota la colla a casa de la Joaquima.

Quatre de les noies van decidir vestir-se d’home i escollir xicota. Es van presentar a l’hora de dinar cadascuna amb la seva “xicota”. Després de dinar es van anar a fer la foto al campanar de Pòpul.

Aquest i molts altres records ha despertat la iniciativa Conservem la memòria de la Fundació Televall, que ha aglutinat la formació en noves tecnologies i la recuperació de la memòria individual i col·lectiva en una única activitat.

 

Un  poble, un bloc, molts records

Els resultats d'aquests tallers han estat diversos blocs plens de petits “retalls” que conformen la història de la comarca del Ripollès. El bloc de Ripoll, A l'ombra del monestir, per exemple, recull fotografies de l'exili, l'escola, el servei militar i la festa major.

El bloc de Sant Pau de Segúries conté diverses fotografies del poble i dels seus ponts, testimonis de com ha anat canviant tot , i també de les inundacions i de les fortes nevades que ha patit aquest municipi.

El bloc de Sant Joan de les Abadesses i el de Campdevànol mostren com eren aquests pobles fa 50, 60 o 80 anys enrere. En canvi, les mines i la cimentera són els grans protagonistes del bloc d'Ogassa.

Els participants del taller de Ribes de Freser i del de Vallfogona han fet una labor important de recopilació de fotografies. N'hi ha de famílies, de comunions i celebracions, de grups d'amics i diversos escenaris amb l'hivern i la neu de fons.

Tots aquests testimonis gràfics acompanyats dels relats de les persones que encara recorden aquella època són un legat imprescindible que ajuda a mantenir viva la història de la comarca.

 

Valoració molt positiva

La Fundació Televall i el Consell Comarcal del Ripollès valoren molt positivament el resultat d'aquests tallers. Gaspar Tarrida, secretari de la Fundació Televall i coordinador comarcal, ens explica en aquesta entrevista que els blocs que s'han creat ara "serviran en els propers cursos d'iniciació a Internet per mostrar que tothom pot ser protagonista i escriure o penjar les seves fotos a Internet". Assenyala també que l'experiència és molt recomanable per realitzar a d'altres comarques i que perquè un taller tingui èxit "és molt important aconseguir que participin persones de diverses edats i que la gent gran estigui acompanyada i així perdi la por a Internet i als ordinadors".

Fins ara, els tallers s'han realitzat en nou pobles del Ripollès; durant els propers mesos, però, volen portar-los a la resta de municipis i, a més a més, anar directament als casals d'avis de cada poble.

 

Més informació:

Conservem la memòria

Entrevista a Gaspar Tarrida