Guifi.net
Guifi.net. Autor: Guifi.net. 2015. Llicència: Tots els drets reservats.

Segons el veredicte del jurat, guifi.net rep aquest premi "com a reconeixement al model desenvolupat i al considerar-lo com a model de referència per a la inspiració de molts altres projectes de banda ampla de nova generació a Europa”. A més, el projecte ha tingut la oportunitat de donar-se a conèixer en el marc de la jornada "B-Day: Broadband 2020 and Beyond" organitzada per la Comissió Europea.

La xarxa de telecomunicacions guifi.net va néixer al 2004 com a iniciativa ciutadana que mitjançant enllaços sense fils aconseguia fer arribar l'accés a Internet on no era possible tenir-lo de cap altra manera. Des d'aleshores la infraestructura de xarxa no ha parat de créixer i ha incorporat en els darrers anys trams de xarxa amb fibra òptica. El resultat és habilitació de professionals i petites empreses vinculades al territori per posar en valor la proximitat i oferir uns serveis competitius en cost i qualitat als que puguin oferir els operadors que utilitzen models estrictament privats basats en el domini de la infraestructura. En l'actualitat, prop de 100.000 persones accedeixen a Internet gràcies al projecte des d'unes 30.000 ubicacions diferents.

El més important, però, és que el seu model econòmic es basa en la gestió dels Comuns i l'economia col·laborativa promovent valors com la transparència i la sostenibilitat. A data d'avui Guifi.net ha generat noves inversions per valor de més de 6 milions d'euros, amb un volum recurrent directe de més de dos milions d'euros anuals i generant ocupació de qualitat i proximitat.