Qualificació professional de dinamització de l'espai TIC
Qualificació professional de dinamització de l'espai TIC.

El passat 7 de febrer es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l'Ordre ENS/16/2013, de 17 de gener, que incorpora diferents perfils professionals al Catàleg de Qualificacions Professionals de Catalunya i al Catàleg Modular Integrat de la Formació Professional. Una de les noves incorporacions és la qualificació professional de dinamització de l'espai TIC, en la família dels Serveis socioculturals i a la comunitat.

L'ordre inclou l’actualització i la inclusió de diverses qualificacions professionals i els corresponents mòduls formatius en el Catàleg de Qualificacions Professionals de Catalunya i en el Catàleg Modular Integrat de Formació Professional regulat pel Decret 28/2010, de 2 de març. Aquestes qualificacions són aplicables a tot el territori de Catalunya i no constitueixen una regulació de l’exercici professional.

Dinamitzar i gestionar l’Espai TIC, garantir el seu funcionament i operativitat, atendre i assessorar al públic usuari i dissenyar i impartir accions formatives precises, promovent l’empoderament de les TIC i millorant les habilitats en l’ús de les persones. Aquesta és la competència general del dinamitzador/a de l'espai TIC. Si voleu saber-ne més podeu consultar el document descriptiu de la Qualificació Professional Dinamització de l'Espai TIC.

L'Institut Català de les Qualificacions Professionals, la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació i la Fundació Esplai han treballat de manera conjunta per tal que el reconeixement d'aquest perfil professional esdevingui una realitat. La proposta també ha estat presentada a l'Instituto Nacional de las Cualificaciones (INCUAL) del Govern Espanyol, organisme que haurà de decidir si es reconeix de manera oficial.

El mes de maig de 2012 l'Asociación Comunidad de Redes de Telecentros va voler mostrar el seu suport i reconeixement a la tasca realitzada a Catalunya i va posar en marxa una campanya a favor del reconeixement del perfil professional del dinamitzador/a d'espais TIC.