Cartell Telewise
Cartell Telewise.

El concurs Telesaviesa ens plantejava la següent pregunta: Com podem arribar a més dones i aconseguir que facin ús dels serveis que s'ofereixen en els telecentres i participin de l'alfabetització digital? Els organitzadors afirmen que no ha estat fàcil triar els millors consells entre les més de 100 participacions. Al final, però, els guanyadors i guanyadores han estat els següents:

Messaoudi Lotfi (Àfrica): Crear activitats de grups de dones, i organitzar cursos amb dinamitzadores que siguin properes a les líders i a les dones de la comunitat. Això animarà les dones a assistir a la capacitació dels telecentres i demanar ajuda sense problema. Les restriccions com ara les barreres socials i intel·lectuals són sempre obstacles per a les dones a les zones rurals i pobles, la creació de grups de dones anima a la gent a permete que les dones hi vagin i sobretot encoratge a dones sense alfabetitzar a demanar informació.

Jasmine Mohammadsali (Àsia-Pacífic): Apropar els serveis i l'alfabetització digital a les dones, en comptes d'esperar que vinguin als telecentres. Tenir telecentres mòbils i dinamitzadors/ores que poden moure's per la comunitat per a aquest propòsit.

Tamara Xevtxenko (Euràsia): Realitzar una publicitat informativa de la campanya "Dones de futur informatiu", amb el suport de dones activistes voluntàries de telecentres i la participació d'ONG de dones per tal de fer arribar un missatge a les dones sobre les oportunitats i els beneficis que els ofereixen les TIC i els telecentres, com ara: possibilitat de treballar des de casa, la millora de les competències professionals a través de l'adquisició de les TIC, etc.

Aicela Gómez Roda (Amèrica Llatina i el Carib): Dur a terme programes especials per a la mare interactiva, que fomenta l'assistència dels nens en companyia de la seva mare, rebent un descompte en l'ús d'Internet. A mesura que el nen obté el descompte, la mare i el telecentre augmenten els usuaris dels telecentre, tots guanyen i es promou el programa de la mare interactiva.

Mona Mohammed (Orient Mitjà i Àfrica del Nord): Tota dona que tingui estudis informàtics hauria d'ajudar en l'alfabetització digital d'una altra dona. El telecentre ha d'exercir un paper vital en fomentar aquesta idea, promoure debats al voltant, i en la redacció de la llei moral, que després es distribueixi arreu del món i s'accepti com una llei en els programes internacionals, de manera que algun dia es converteix en una cultura global.