10 anys de Creative Commons
10 anys de Creative Commons.

Des del 7 fins al 16 de desembre, la plana web 10.creativecommons.org informa sobre les activitats que es desenvolupen arreu del món per celebrar la creació ara fa 10 anys de les llicències Creative Commons (CC), que permeten als creadors/ores compartir les seves obres amb unes condicions concretes. En aquesta plataforma també es destaquen llocs web que fan servir aquestes llicències, així com opinions de persones relacionades amb CC.

Creative Commons va ser fundada l'any 2001 i llançada el 2002 als Estats Units. Un any més tard, el 2003, es va crear Creative Commons International amb l'objectiu d'adaptar aquestes llicències a les jurisdiccions i idiomes de diferents estats. En l'actualitat estan traduïdes i adaptades a més de 30 països i 70 més han iniciat els tràmits per fer-ho.

Les llicències CC van arribar a Catalunya i l'Estat espanyol l'any 2003 de la mà d'un equip de treball de la Universitat de Barcelona (UB) que estava buscant una solució per poder publicar a la xarxa el seu material docent. Com a solució van triar les llicències Creative Commons i un equip d'aquesta universitat va liderar l'adaptació i traducció de les llicències al català i també al castellà, basc i gallec.

L'objectiu de Creative Commons és donar opcions a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota unes condicions determinades, ajudant així a reduir les barreres legals de la creativitat mitjançant la nova legislació i les noves tecnologies. Creative Commons proporciona llicencies als creadors/autors perquè estableixin els termes amb els quals volen compartir les seves obres.

Més informació: