Comunicació parlada i visual per Internet
Comunicació parlada i visual per Internet.

Tal com s'endevinava des de fa un cert temps, en aquests moments el que importa és disposar d'un determinat ample de banda, el que sigui adequat a les necessitats de cadascú. No ha de ser important, en canvi, allò que vulguem fer amb l'ample de banda contractat, que es pot dedicar a la telefonia de veu tradicional, a Internet... o a veure la televisió. Tècnicament, encara, una cosa són els serveis que arriben per mitjà de la xarxa fixa habitual i una altra allò que funciona sobre les xarxes de telefonia mòbil. Però es tracta d'un tema que cada vegada interessa menys a l'usuari/ària, que simplement vol obtenir bons serveis tant si circulen pel tradicional parell de coure com per mitjà de fibra òptica o a través de les ones. El problema, doncs, és la qualitat i l'amplitud dels serveis, així com el cost real que puguin acabar tenint.

Per això, en el seu moment es van estendre notablement els sistemes de telefonia a través d'Internet que va popularitzar Skype, per a Windows, Linux o Mac. Inicialment la qualitat del so potser no era extraordinària però el mètode era prou eficaç per a la comunicació personal a qualsevol distància entre dos ordinadors connectats i, sobretot, era gratuït. Molts milions de persones a tot el món s'hi van adherir d'immediat. I encara més perquè altres companyies, com AOL, Yahoo o Microsoft MSN, van crear serveis semblants associats als seus sistemes de missatgeria.

Més tard la comunicació de veu de Skype es va ampliar amb la visual. També en aquest cas la qualitat d'aquestes vídeoconferències personals no era gran però igualment prou adequada en l'àmbit privat. Però l'avenç de la tecnologia i l'extensió de la banda ampla han anat millorant la qualitat del so i del vídeo que proporciona Skype, que arriba a nivells francament acceptables en la nova versió 4.0 per a Windows, encara en nivell beta però ja operativa i que es pot descarregar aquí.

Coincidint amb aquesta nova versió beta d'Skype, s'acaba d'anunciar també la incorporació de la vídeoconferència al servei de correu electrònic de Google, que ja disposava de missatgeria (Google Talk) i de funcions de xat. Podeu veure'n informació aquí. Caldrà avaluar encara aquesta nova eina, que de moment només és accessible per a sistemes Windows o Mac. Però el cert és que les possibilitats que planteja la tecnologia per millorar la comunicació personal (sobre la base del text, la veu o la imatge) estan fent avenços destacats. I això sempre és positiu.