Com configurar la privacitat dels navegadors
Com configurar la privacitat dels navegadors. Autor: Agència de Ciberseguretat de Catalunya. 2021. Llicència: Tots els drets reservats.

[Article original publicat a Internet Segura: https://internetsegura.cat/vetllar-privacitat-nens-smarttv/]

En el marc del CyberSecMonth (mes de la ciberseguretat), Internet Segura ens dona alguns consells per a les famílies sobre com configurar la nostra privacitat als navegadors. Aquest article s'emmarca en la campanya 'Pren el control de qui ets a Internet'.

Avui ens connectem a Internet a través de múltiples aplicacions i dispositius, però els navegadors web encara són la nostra principal manera d’accedir a informació a la xarxa. Són una finestra oberta a través de la qual podem accedir a continguts, productes i serveis. Cada usuari té les seves preferències i en tria un o altre segons li convé, però és bo saber quins són els navegadors més respectuosos amb la privacitat i quines opcions de configuració específiques per protegir-la ofereix cadascun d’ells. L’ús de la tecnologia és un repte per a tothom, però presenta uns desafiaments específics per a les famílies.

Cal tenir en compte que, a més de l’internauta i qui ofereix la informació, quan consultem una pàgina web pot haver-hi altres agents implicats: anunciants, proveïdors d’Internet, xarxes socials vinculades per compartir el contingut, empreses dedicades a la mesura, processament i anàlisi de trànsit a Internet… No és només cada usuari qui tria, de forma activa o inconscientment, quina part de dades personals en la navegació cedeix. En aquesta decisió també intervenen els navegadors web, que, per defecte, recopilen o no, i comparteixen o no, una part de les dades que obtenen de nosaltres.

Com poden les famílies protegir la seva informació privada?

Si voleu evitar que els anunciants en línia puguin fer un seguiment dels hàbits de navegació familiars, podeu canviar fàcilment la configuració de privadesa del navegador web per no permetre la instal·lació de galetes. La major part dels navegadors ofereixen la possibilitat de blocar les galetes. Netejar l’historial de navegació o esborrar les galetes són altres mecanismes bàsics de protecció de la privacitat que hauríem de practicar sovint, sigui quin sigui el nostre navegador.

El rastreig, és a dir, el seguiment dels webs que consultem, és una amenaça per a la nostra privadesa, per això és recomanable que triem navegadors (i els configurem correctament) per tal que l’obstaculitzin o l’impedeixin. La recopilació de dades específiques dels usuaris per reconèixer-nos individualment, determinar quins són els nostres interessos i monitorar la nostra activitat ens pot comprometre i pot comprometre també els més petits de la casa.

Segons un estudi recent del Trinity College de la Universitat de Dublin sobre la privacitat dels navegadors, si entre els navegadors més populars al món establíssim un rànquing de quins són els més respectuosos amb la privacitat, Chrome, Firefox i Safari quedarien per davant d’Edge. Hi ha alternatives menys conegudes, però, com Brave, que són força més curoses amb la seguretat i amb la privacitat de l’usuari.

Recorda que pots afavorir la protecció de la teva privacitat més enllà del que et permeten les opcions per defecte de cada navegador, instal·lant-hi nombroses extensions que ens ajuden a emmascarar la nostra privacitat a la xarxa. Aquestes eines, que podem activar i desactivar fàcilment, bloquegen els anuncis i la recopilació de dades i poden impedir l’execució de programari maliciós al navegador.

De quina forma poden vetllar les famílies per la privadesa dels infants en el transcurs de la seva activitat en línia?

A més de configurar adequadament la privacitat dels navegadors, també és important seguir una sèrie de petites recomanacions complementàries per protegir la privacitat dels infants i la de tota la família:

Cada web demana uns determinats permisos d’accés (càmera, micròfon, ubicació, sincronització amb altres dispositius, finestres emergents d’anuncis…) però heu de saber que és possible fer canvis en la configuració predeterminada dels nostres navegadors o canviar els permisos per a un lloc web concret.

Utilitzeu una configuració de privadesa estricta als llocs web. Quan el vostre fill o vosaltres obtingueu us inscriviu a un lloc web, establiu les vostres preferències de privadesa. Desactiveu l’opció de compartir la ubicació i la possibilitat que els llocs web publiquin contingut xarxes socials com Facebook en nom vostre.

Consciencieu els nens que cal vigilar abans de marcar una casella d’autorització o d’introduir una adreça de correu electrònic a la babalà. Les condicions de servei són un avorriment i fins i tot els adults detesten llegir-les, però cal que adults i infants sàpiguen que s’hi detalla quina informació accepten compartir abans d’accedir a un lloc web o a un servei.

Ensenyeu als nens que, a la xarxa i a tot arreu, cal vigilar quina informació facilitem. Els més petits han de saber que no poden donar a conèixer a tothom ni facilitar en la seva activitat en línia dades com l’adreça, el número de telèfon o la data de naixement.

Cal alertar els nens del possible impacte de publicar informació personal a la xarxa. Recordeu-los que no sempre és fàcil recuperar alguna cosa un cop és en línia i que és perillós compartir o reenviar segons quins missatges, vídeos o imatges.

Recorda que pots afavorir la protecció de la teva privacitat més enllà del que et permeten les opcions per defecte de cada navegador, instal·lant-hi nombroses extensions que ens ajuden a emmascarar la nostra privacitat a la xarxa. Aquestes eines, que podem activar i desactivar fàcilment, bloquegen els anuncis i la recopilació de dades i poden impedir l’execució de programari maliciós al navegador.