Logotip de Telecentre Europe
Logotip de Telecentre Europe.

Quan arreu del món s'obren milers de nous telecentres perquè es consideren una font de noves oportunitats, d'emprenedoria social i de desenvolupament local, xarxes de telecentres d'algunes comunitats autònomes de l'Estat espanyol estan en perill de desaparèixer. L'Asociación Comunidad Redes de Telecentros s'ha mobilitzat per evitar aquests tancaments i ha aconseguit el suport de Telecentres Europe AIBSL, organització no governamental que aplega 30 xarxes de 24 països europeus, que fan un total de 35.000 telecentres.

Representants de les 30 xarxes es van reunir el 23 i 24 de febrer a Berlin i, en un comunicat oficial, han donat suport als telecentres espanyols i demana al Govern i la Comissió Europea que prengui les mesures necessàries per evitar el tancament de xarxes de telecentres.

Telecentre Europe AIBSL assenyala que aquests espais són una realitat emergent i generen un important volum d'innovació ciutadana lligada a l'ús de la tecnologia. En època de crisi, els telecentres han sabut evolucionar i convertir-se en recurs clau en el desenvolupament de l'Agenda Digital Europea per a la transformació del territori, generació d'ocupació i innovació ciutadana. Per tant, caldria potenciar-los en comptes de deixar-los de banda.

 

La xarxa de telecentres asturiana ja ha tancat les seves portes

Alguns governs autonòmics, però, han pres la decisió de tancar les xarxes públiques de telecentres. És el cas d'Astúries, que ja ha portat a terme el tancament. D'altres com Castella i Lleó, Castella-la Manxa, La Rioja i Alacant pot se que segueixin el mateix camí.

La xarxa estatal de telecentres, de la qual forma part la Xarxa Punt TIC de Catalunya, compta amb 8.000 centres (6.400 dels quals estan en territoris rurals) i interactua amb més de 3,5 milions de participants. En dos anys aquests espais han aconseguit crear, amb el que costa construir 4 quilòmetres de via d'alta velocitat, 2.800 llocs de treball, dels quals el 70% s'ha generat en zones amb menys de 10.000 habitants i entre col·lectius amb risc d'exclusió.

Telecentre Europe demana al Govern Espanyol i a les comunitats autònomes que prengui les mesures necessàries perquè no s'acabi amb aquesta infraestructura que ha demostrat la seva eficiència i eficàcia en l'anomenada nova economia lligada a la societat de la informació, que a més és on més llocs de treball s'estan creant (6 en l'economia lligada a Internet, enfront d'1 en l'economia anomenada tradicional) en un país tan necessitat de la generació d'ocupació.