Presentació de l'Observatori Big Data per a la prevenció d'epidèmies a l'Eurecat
Presentació de l'Observatori Big Data per a la prevenció d'epidèmies a l'Eurecat . Autor: Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública. Llicència: Tots els drets reservats.

El 16 de juliol, el centre tecnològic Eurecat va acollir la presentació del primer projecte d'ús d'anàlisi de Big Data i Intel·ligència Artificial de Catalunya per a la prevenció d'epidèmies per a ajudar a preveure, detectar i mitigar la seva propagació.

La pandèmia de la Covid-19 ha posat sobre la taula la necessitat de detectar amb antelació els brots epidèmics per a millorar els processos de contenció i mitigació. Així, l'observatori epidemiològic utilitza tecnologies digitals avançades per analitzar la propagació d'epidèmies i ajudar a dissenyar les millors estratègies per a preveure i mitigar la propagació d'epidèmies presents i futures.

Aquesta iniciativa públic-privada està impulsada pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i el Departament de Salut; institucions mèdiques i de salut (Hospital Germans Trias i Pujol i Fundació Lluita contra la Sida); centres capdavanters d'innovació i recerca tecnològica i grups de recerca (CIDAI, Eurecat, Barcelona Supercomputing Center, Universitat Rovira i Virgili i Universitat de Girona) i Mobile World Capital Barcelona.

El projecte se situarà a l'Hospital Germans Trias i Pujol (HGTiP) i comptarà amb la coordinació científica del doctor Bonaventura Clotet, cap del Servei de Malalties Infeccioses del HGTiP i president de la Fundació Lluita contra la Sida (FLS). La coordinació tècnica estarà a càrrec del CIDAI, creat en el marc de l'Estratègia en Intel·ligència Artificial del Govern de Catalunya, Catalonia.ai. 

Tractament de dades i privacitat de les persones

Una de les prioritats del Observatori és definir i posar en marxa un model de tractament de dades que garanteixi plenament el respecte a la informació de caràcter personal per a protegir la intimitat i privacitat dels ciutadans.

En aquest sentit, amb la finalitat d'estudiar la transmissió del virus, es treballarà amb dades epidemiològiques, i de mobilitat, sempre agregades i anonimitzades, seguint les recomanacions i pràctiques del Comitè Europeu de Protecció de Dades (CEPD) i del Departament de Salut.