Ateneu de Fabricació Digital de Les Corts
Ateneu de Fabricació Digital de Les Corts.

L'objectiu és crear una xarxa municipal de fab labs amb presència als 10 districtes de la ciutat. Es tracta d'un projecte pioner, ja que, habitualment els fab labs són equipaments privats. Aquesta xarxa oferirà espais i equips per al disseny i la fabricació digital a totes les persones i entitats que vulgui reflexionar, experimentar i debatre al voltant de les tecnologies per a la fabricació digital. Amb els Ateneus de Fabricació es pretén estimular la creativitat i el talent local, l'experimentació i l'aprenentatge conjunt.

L'Ateneu de Fabricació de Les Corts funciona des del mes de juliol de 2013 s'ubica a l'antiga fàbrica Benet i Campabadal de Les Corts. S'ha especialitzat en inclusió i ja rep una notable afluència d'usuaris, afavorida per la seva proximitat a les facultats de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la resta del campus de Zona Universitària. Aquest equipament també acull l'SparkLab Barcelona.

L'Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana, ubicada a l'escola especial Sant Joan de la Creu, ha obert les portes a finals de novembre de 2014. Arran del moviment veïnal generat al voltant de la creació de l'ateneu, aquesta ha estat acompanyada per la posada en marxa d'un Taller Ocupacional.

Està previst crear sis centres més entre 2015 i 2016. Així, el Parc Tecnològic que gestiona Barcelona Activa a La Guineueta (l'antic Cibernàrium) afegirà a les seves prestacions un fab lab perquè els emprenedors usuaris del centre puguin fabricar els seus prototips a baix cost. Un altre ateneu estarà a l'anomenada Zona 11. Serà un ateneu concertat, ja que sorgirà d'un laboratori que ja funciona al coworking Makers of Barcelona (MOB).

Un altre dels ateneus s'ubicarà a la Fàbrica del Sol de la Barceloneta i s'especialitzarà en sostenibilitat i medi ambient. Al centre cívic de Sants Casa del Mig hi haurà l'ateneu centrat en la formació multimèdia i en la Nau Ivanow de la Sagrera s'explorarà l'aplicació de la impressió 3D a les arts escèniques i la fotografia. L'últim dels ateneus d'aquesta fase estarà al carrer Teodor Llorente número 10 del Guinardó, en un pol d'equipaments en construcció que inclourà habitatges, el mercat municipal i un casal de joves. S'especialitzarà en la divulgació de la fabricació digital entre les noves generacions.

A partir de 2016 hi hauria una segona fase d'expansió amb tres nous projectes amb què la xarxa ja cobriria els 10 districtes. Els ateneus estarien al Mercat de Vallvidrera, a la nau en rehabilitació del carrer Tànger i al carrer Perill número 8, a la Vila de Gràcia.

Font: La Vanguardia