El 29 de setembre Internet Segura va impartir una formació sobre ciberseguretat a la Xarxa Punt TIC. En el marc del #CyberSecMonth, publiquem els materials que van compartir durant la sessió.

Trobada virtual sobre ciberseguretat del 29 de setembre de 2022
Trobada virtual sobre ciberseguretat del 29 de setembre de 2022. 2022. Tipus de lletra: Oficina Tècnica i de Diamització de la Xarxa Punt TIC. Llicència: BY-SA.

En Tomàs Moré, del Programa Internet Segura, ens va explicar la campanya Fenshui digital i la necessitat de practicar-lo als nostres Punt TIC. "El concepte ‘fengshui’ és conegut com a element ordenador i protector. Si li afegim el concepte ‘digital’, apel·lem a aquest univers de protecció i ordenació, en aquest cas en l’àmbit digital". D’aquesta manera, el programa afirma que la ciberseguretat és una eina pel benestar de la ciutadania.

El Mètode del Fenshui digital

Treballa al voltant de tres àmbits d'actuació: la gestió dels accessos segurs, la gestió de la informació i la gestió de problemes. La campanya s'adreça especialment amb un públic adult, d’entre 29 i 53 anys, el que suposa un 35% de la població de Catalunya. També ens va presentar 'El Mètode del fenshui digital', una eina amb quatre recomanacions que ajuden a evitar perdre els documents digitals.

Si el teu Punt TIC forma part d'un ajuntament o entitat, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya vol incidir localment amb la participació dels ajuntaments per fomentar la cultura de ciberseguretat a través d'aquesta campanya. Pots adherir-te i treballar els continguts amb la ciutadania del teu territori.

Recursos per a gent gran en el marc del European Cyber Security Month (#ECSM)

Aquest octubre, el mes europeu de la ciberseguretat fa 10 anys i ENISA, Agència de la Unió Europea per a la Ciberseguretat col·labora amb la Comissió Europea i els estats membres treballen en una nova edició del #CyberSecMonth.

Moré també ens va oferir recursos disponibles de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya adreçats a gent gran per a treballar durant aquest mes al teu Punt TIC a través d'activitats de sensibilització i intercanvi de bones pràctiques.

Al document adjunt, trobaràs tres tipus: per a la ciutadania (com prevenir el phishing i promoure ciberhigiene en el dia a dia), per a empreses (com prevenir i protegir-nos del Ransomware i donar a conèixer a les plantilles i a PIMES) i per a tothom, amb l'objectiu d'identificar i divulgar la participació en les activitats de ciberseguretat que s’ha organitzat aquest octubre a Catalunya en motiu de l'ECSM. Trobaràs tots els recursos a través d'aquest document.