Open Access Week
Open Access Week.

L'accés obert a la producció científica a través d'Internet permet el lliure accés de la informació sense restriccions econòmiques ni de copyright. Els investigadors/ores poden publicar directament en revistes d'accés obert o bé dipositar la seva producció en dipòsits temàtics o institucionals. D'aquesta manera s'aconsegueix més visibilitat i es rendibilitza la inversió feta en recerca per part de les institucions.

La Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) organitzen de manera conjunta dues activitats:

  • Conferència “A short tour of OA book publishing and the project bid ‘Going for Gold’”, que impartirà Eelco Ferwerda, president de la fundació Open Access Publishing in European Networks (OAPEN). Tindrà lloc dilluns 22 d’octubre a les 15.00 h, a l’aula Capella de l’Edifici Històric.
  • Taula rodona sobre "Publicar en obert“ amb la participació d’investigadors, estudiants i editors per donar a conèixer els beneficis d’aquesta modalitat de publicació. Dimarts 23 d’octubre, de les 9.30 a les 14.00 h. Ores, a l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (UPC).

A més, el dimecres 24 d’octubre, a les 9.30 hores, tindrà lloc a l’Aula Capella de l’Edifici Històric de la UB una sessió per presentar la situació actual de la UB en aquest àmbit i el projecte pilot per aplicar la política d’accés obert aprovat pel Consell de Govern el juny de 2011.

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) també acollirà activitats al voltant de la Setmana de l'Accés Obert. Dimecres 24 d'octubre tindrà lloc el taller de Recursos educatius d'accés obert (OER), a càrrec de Julià Minguillón. Dissabte 27 d'octubre es realitzarà la Viquitrobada tècnica tardor 2012. Organitzada per Amical Viquipèdia, aquesta trobada pretén ser una reunió de tots aquells interessats en els aspectes més tècnics darrere de la Viquipèdia i dels seus projectes germans.