Guanyadors del repte Tech & Climate de Digital Future Society
Guanyadors del repte Tech & Climate de Digital Future Society. Llicència: BY-SA.

Les solucions tecnològiques de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de la plataforma Awesense del Canadà, s'alcen com a guanyadores del repte Tech & Climate, convocat per Digital Future Society amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

La iniciativa busca reduir la petjada ambiental de les empreses tecnològiques i ha donar una aportació econòmica de fins a 40.000 € per projecte guanyador amb la idea d'implementar els dos projectes pilot a Barcelona amb la voluntat de trobar solucions en l’entorn digital que ajudin els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030. 

A Europa, el sector TIC és actualment responsable del 10% del consum total d’electricitat a la Unió Europea (UE) i d’un 4% de les seves emissions de CO2. A més, la indústria tecnològica és responsable d’un 3,5 – 4% de les emissions globals de gasos d’efecte d’hivernacle (GEI), situant-se per sobre de sectors com el transport aeri

Eines guanyadores

La UOC ha dissenyat una eina per avaluar la petjada ambiental de la computació al núvol, la qual utilitza grans quantitats d’energia. Aquesta solució mesura l’ús efectiu dels recursos en el cloud i calcula l’energia gastada, el que permet desenvolupar polítiques d’eficiència energètica per a un consum òptim.

Per altra banda, Awesense ha presentat una plataforma de software per optimitzar la producció i el consum d’energia en els sistemes energètics. La solució digitalitza l’ús d’energia, optimitzant la seva eficiència i identificant problemes mitjançant el rastreig de paràmetres diferents en temps real.

La convocatòria, de caràcter internacional i accessible per a qualsevol tipus d'empresa, es va obrir el passat 15 d'abril i es va tancar el 5 de juny. El repte, ha rebut en total 27 projectes, més de la meitat internacionals, amb solucions proposades des de Singapur, Suècia, Brasil, Rwanda o Pakistan.

Les solucions presentades havien de provar-se i la seva implementació havia de ser tècnicament factible en menys de 12 mesos. A més, les eines havien de ser escalables i preparades per al futur, prevenint escenaris futurs immediats pel que fa als canvis i tendències tecnològiques

Digital Future Society treballa en quatre àrees clau: innovació pública; confiança i seguretat digital; creixement equitatiu; i inclusió i empoderament ciutadà.