Imatge del Fab Festival
Imatge del Fab Festival.

Impressora 3DLes impressores digitals van ser, sense dubte, les estrelles d'aquesta edició del Fab Festival. Objectes de tots els colors, formes i grandàries s'exposaven a la fira com a mostra del que es pot fer en l'actualitat. S'espera que la impressió en 3D canviï la manera de produir amb productes cada cop més personalitzats. Al Fab Festival empreses com Print That Shit o BcnDynamics van poder mostrar com de ràpid s'està avançant en aquest àmbit.

 

Però més enllà de les impressores 3D també es van poder veure altres revolucions tecnològiques. Made4U és un programa d'Indo que permet fabricar ulleres totalment personalitzades. Mitjançant un escàner facial i tridimensional de 3 segons, es pot recollir la morfometria de la cara i capturar totes les dades necessàries per a personalitzar la muntura ideal per a cada client. Gràcies a la digitalització ja no caldrà provar-se i provar-se desenes d'ulleres per saber quina ens queda millor.

 

Molt interessant també resulta la cadira omnidireccional que estan desenvolupant des d'Esclatec, un Centre Especial de Treball per a la inserció laboral de persones amb greus discapacitats. La cadira es controla a través d'una aplicació per a mòbils i tables i incorpora rodes omnidireccionals que faciliten l'accés a espais reduïts i permeten una mobilitat molt precisa en qualsevol direcció. De moment, ja han llençat un prototip i estan treballant en una versió millorada del producte.

 

Omnidirectional Platform Controlled by Android from Juan Ranera on Vimeo.

Una de les atraccions del cap de setmana va ser, sense dubte, la MindBall de Cosmocaixa. Es tracta d'un “joc” en el que el guanyador és el jugador que està més relaxat. Gràcies a uns sensors, es mesuren les ones cerebrals que reflecteixen el grau de relaxació dels participants. Qui està més relaxat mou una pilota en direcció al contrincant que està situat a l'extrem contrari de la taula. Guanya el que aconsegueix situar la pilota davant de l'oponent.

 

I per als amants de l'esport la gran novetat va ser la samarreta First Vision. Aquesta peça de roba incorpora una microcàmera de vídeo que enregistra imatges des del punt de vista del que la vesteix. L'objectiu és que les seves imatges es puguin emetre en temps real i els gols de Messi o les cistelles de Gasol es puguin veure en primera persona. De fet, també es van poder veure altres dissenys al festival. A l'exposició Fab Tèxtils es va organitzar una mostra de joves creadors que combinen disseny, tecnologia i roba i que busquen donar solucions a qüestions de la vida diària a través de sensors tèxtils.