El passat dijous 28 d'abril es va celebrar el Dia Internacional de les Nenes en les TIC i des de la Xarxa Punt TIC vam realitzar una sessió virtual amb Donestech sobre eines de seguretat digital amb perspectiva de gènere i una enquesta per aprofundir en el camp de les dones STEAM. Coneix els resultats!

10 preguntes sobre NoiesTIC
10 preguntes sobre NoiesTIC. Llicència: BY-NC-SA.

El passat dijous 28 d'abril, Dia Internacional de les Nenes en les TIC205 persones van enviar els seus missatges encoratjadors a través de Twitter i Instagram amb l'etiqueta #NoiesTIC.  També, al voltant de 15 persones van participar en la sessió sobre eines de seguretat amb perspectiva de gènere realitzada per l'Ona, membre de Donestech i professional dels Drets Humans.

A més, vam realitzar un quiz a través de Twitter i Instagram per aprofundir en les tecnologies amb perspectiva de gènere. Et mostrem els resultats!

10 preguntes sobre NoiesTIC

1. Com es diu l’associació estatal que recupera i comparteix les històries de dones referents claus per la història de la ciència i la tecnologia?

La resposta correcta és b. #NoMoreMatildas. No More Matildas és una iniciativa impulsada per l'Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT) amb el suport de l'Oficina del Parlament Europeu a Espanya, que treballa per a donar a conèixer l'Efecte Matilda i recuperar el protagonisme d'aquestes científiques que mai degueren ser invisibles.

2. Coneixes la iniciativa que promou l’ocupabilitat de les joves i les dones en l’àmbit de la intel·ligència artificial?

La resposta correcta és c. Top Secret Rosies.

Top secret Rosies és el nom que se li dona a un grup de dones que en 1942 van ser contractades per l'exèrcit Estatunidenc per a programar un dels primers ordinadors: el ENIA.

3. Quin és el nom de la inventora precursora del WiFi sobre la qual van realitzar un documental anomenat «Bombshell» l’any 2017?

La resposta correcta és a. Hedy Lamarr.

Hedy Lamarr va ser una actriu estatunienca que, més enllà de la seva carrera cinematogràfica, va passar a la història per la seva carrera d'enginyeria. Ella va crear un sistema de comunicacions denominat "tècnica de transmissió en l'espectre eixamplat" en el qual es basen totes les tecnologies sense fils que disposem en l'actualitat, com la WiFi. 

4. Quin grup de recerca de la Universitat Oberta de Catalunya analitza les relacions de gènere amb relació amb l’àmbit TIC i STEM?

La resposta correcta és b. GenTIC.

El grup de recerca Gènere i TIC (GenTIC) es va constituir l'any 2006 a l'Institut Interdisciplinari d'Internet (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya per identificar i analitzar les relacions de gènere implicades en el disseny, desenvolupament i ús de les innovacions científiques i tecnològiques, amb especial atenció a les TIC. (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) i STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).

5. Programa específic de la Generalitat de Catalunya que impulsa i reconeix el paper de la dona en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació?

La resposta correcta és c. Pla DonaTIC.

El Pla DonaTIC és una de les mesures que du a terme el Govern per impulsar l'emprenedoria en femení

6. Fa més de deu anys que se celebra el Dia internacional de les Nenes en les TIC, però què és reivindica exactament?

La resposta correcta és a. Encoratjar les vocacions tecnològiques en les nenes i joves, així com reduir la bretxa digital de gènere. 

7. Programa internacional que capacita nenes i joves per esdevenir líders i emprenedores en l’àmbit de la tecnologia?

La resposta correcta és a. Technovation Girls.

La Technovation Girls és un projecte d’Iridescent, promogut a Catalunya per l'Associació Espiral, Educació i Tecnologia i amb el suport del Consolat General dels EUA a Barcelona i de les Biblioteques de Barcelona. Es tracta d'un concurs internacional de tecnologia i emprenedoria on participen noies de 10 a 18 anys de tot el món, per a aprendre i aplicar les competències que són necessàries per a resoldre problemes reals a través de la tecnologia.

8. Quina iniciativa s’està impulsant des de Fundació Esplai per encoratjar a més nenes i joves a escollir vocacions relacionades amb la tecnologia?

La resposta correcta és c. #ChicasInTech.

#ChicasIntech és una iniciativa de Fundació Esplai per a animar a més nenes i adolescents a triar vocacions relacionades amb la ciència i la tecnologia a través d'una campanya i diferents tallers pràctics.

9. Com es diu la missió del camp de l'exploració espacial femenina dirigida per dones que viatjarà a l'estació de Recerca del Desert de Mart a l'abril de 2023?

La resposta correcta és a. Hypatia I.

Hypatia va ser la primera dona científica de la història. Hypatia I és una tripulació formada per 9 dones científiques catalanes que s’ha embarcat en una missió especial: l’abril del 2023 viatjarà a Utah (Estats Units) per participar en una simulació d’una estada a Mart.

10. Quin % de dones trobem a les carreres tecnològiques a Catalunya?

La resposta correcta és b. 25%.

A Catalunya, tenim un 25% de dones en carreres tecnològiques, la xifra baixa fins al 12% en el cas d’Enginyeria Informàtica, segons dades de l'UPC.