Visera de protecció pel personal sanitari creada amb impressora 3D
Visera de protecció pel personal sanitari creada amb impressora 3D. Autor: CoronavirusMakers. 2020. Licencia: BY-SA.

La iniciativa forma part de la xarxa CoronavirusMakers.org, que aplega més de 10.000 'makers' a tot l'estat que es coordinen via Telegram per crear diferents peces en un temps rècord i posar-les a disposició dels centrs de salut. Un material que es fabrica amb impressores 3D, que resulta ser una producció barata i ràpida.

L'organització del projecte s'està fent en diferents nodes, un per provincia. A Catalunya, hi ha nodes a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona

Els canals de Telegram són una eina de coordinació que permet posar al dia als centres que tinguin material o als que ja els hi hagi arribat sobre les novetats, fer crides per a necessitats de qualsevol tipus, arribar a tothom d'una manera directa, directa i sense soroll, ajudar als que ajuden o tenir cura dels que cuiden. 

Després de diversos dies de disseny, desenvolupament i organització de grups de treball en tot el territori estatal en relació al brot de Covid-19, la comunitat maker ha llençat un primer repte: la construcció de viseres de protecció pel personal sanitari i tiradors per a les portes per evitar que s'hagin d'obrir i tancar tocant els tiradors de metall amb les mans. Ja s'estan repartint per diferents centres.

Estan a l'espera de conèixer altres necessitats que apuntin des dels centres hospitalaris de les diferents ciutats i, més endavant i un cop homologat el prototip, podrien crear respiradors.

Makers Punt TIC

Persones dinamitzadores d'alguns Punt TIC i Òmnia estan aportant el seu granet de sorra a la causa. Tal és el cas de l'Òmnia Blanes, l'Òmnia Campclar, l'Òmnia Colectic, l'Òmnia Torrelles i el Club Makers de Sant Feliu Innova

La comunitat maker fa una crida a les persones o centres que disposin d'impressora 3D perquè les posin a disposicio per fabricar proteccions per la Covid-19.