Biennal Ciutat i Ciència del 7 a l'11 de febrer de 2019
La Biennal Ciutat i Ciència tindrà lloc del 7 a l'11 de febrer. Autor: Biennal Ciutat i Ciència. Licencia: Todos los derechos reservados.

La primera edició de la Biennal Ciutat i Ciència, impulsada per l'Ajuntament de Barcelona, agafa el relleu de la Biennal del Pensament, que va tenir lloc a finals de 2018. Pretén oferir una mirada àmplia sobre el coneixement científic i la implicació ciutadana.

La ciutat de Barcelona s’ha convertit en un dels pols de coneixement, recerca i experimentació científica més importants d’Europa. Des de l'Ajuntament consideren que les ciutats han de ser el pont entre la producció científica i el carrer. Així, la Biennal de Ciutat i Ciència vol esdevenir un espai per promoure una ciència més social i participativa, en què la ciutadania se senti inclosa, es reforci la presència de les dones i s’animin les vocacions infantils i juvenils.

60  equipaments de la ciutat acolliran 135 activitats gratuïtes adreçades a tots els públics i amb presència als deu districtes de la ciutat. Encara que la gran majoria d'accions es desenvoluparan entre el 7 i l'11 de febrer, el programa inclou propostes fins al 31 de març.

La meitat de les ponents seran dones

"La baixa presència de les dones científiques a la nostra societat, la invisibilització de les seves fites, l’existència d’estereotips i l’absència de rols científics femenins, ens porten a una pèrdua de talent que no ens podem permetre". Són paraules d'Ada Colau, l'alcaldessa de Barcelona, que explica que amb la Biennal volen contribuir a reduir les desigualtats de gènere en la ciència.

Així, les científiques i tecnòlogues hi tindran un especial protagonisme: els 138 participants dels tallers, xerrades, exposicions i espectacles 65 seran dones.

A més, el festival coincideix amb el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, que es commemora arreu del món l'11 de febrer. Així, una de les activitats que es realitzarà serà '100tífiques'. Aquest programa s’iniciarà amb una jornada de formació amb més de 100 dones científiques i tecnòlogues, que debatran sobre el seu paper com a 'role models' de cara a la promoció altres dones en carreres científiques. Posteriorment, l’11 de febrer, aquestes científiques compartiran la seva experiència amb alumnes de 100 escoles de Catalunya. Es tracta d'un programa impulsat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i el Consorci d’Educació de Barcelona, amb el suport del Barcelona Institute of Science and Technology i STEMcat.