V Jornada TIC i Presó: TIC i Ràdio, eines d’acció socioeducativa a presons
V Jornada TIC i Presó: TIC i Ràdio, eines d’acció socioeducativa a presons.

La V Jornada TIC i Presó vol ser motiu d’impuls i reflexió sobre un mitjà de comunicació sempre present en els centres penitenciaris, però que a través de les TIC pot renovar-se i fer front a nous reptes. Tindrà lloc el 6 i 7 de novembre. Dijous 6 es realitzarà una jornada al Centre d'Estudis Jurídics i de Formació Especialitzada (C/ Ausiàs Marc, 40. Barcelona) i divendres 7 es farà una visita al Centre Penitenciari Quatre Camins.

Encara que des de fa uns anys l’ús d’Internet ha guanyat terreny a l’àmbit socioeducatiu de les presons, un mitjà de comunicació tradicional, com és la ràdio, continua present en la vida penitenciària. I no només com audiència radiofònica, sinó com protagonistes actives. Així trobem experiències de ràdios que fan les seves emissions a la mateixa presó; també programes de ràdio que s’enregistren als centres penitenciaris i després s’emeten en ràdios de la comunitat o emissions via podcasting a través d’Internet. Una llarga història, plena d’experiències, de paraules, músiques, so i accents, en la que alguns dels programes s’estan emetent des de fa més de 25 anys.

Aquesta jornada proposa ser una trobada de promotors de l’ús de la ràdio en presons de diversos àmbits territorials, un espai de coneixement, d’intercanvi, de suport i col·laboració en nous projectes. Una oportunitat també per obrir-se a noves possibilitats que les TIC ofereixen en aquest camp, inserit en el pla formatiu que el Programa AlfaDigital, en col·laboració amb el Programa Compartim, desenvolupa a l’àmbit penitenciari.

Hi participaran les següents experiències:

 • dMagaZines:
  • "Universo Cultural, el Magazine abierto", dMagaZine del CP Quatre Camins
  • “Sentir-nos bé”, dMagaZine del CP Quatre Camins
  • “Femení singular”, dMagaZine del CP Dones de Barcelona
  • “La Mosca MagaZine”, dMagaZine de l’ex CP Girona
  • “Free Life Radio”, dMagaZine del CP Joves
 • Ràdios:
  • Radio Modelo (& Juke Box), del CP Homes de Barcelona
  • Ràdio Ona-One, del CP Ponent
  • Radio Encadenados, del CP El Dueso (Santander)
  • El zapato roto, programa de ràdio del CP de Huelva
 •  I també: Colectivo Radio Nikosia

La jornada s’estructura en tres parts: La primera, corresponent al matí de dijous dia 6, compta amb la intervenció de Paloma Contreras de la Universitat d’Huelva que parlarà sobre l’alfabetització mediàtica com a eina d’intervenció a les presons; una tertúlia sobre dMagaZines i un programa de ràdio en viu dinamitzat pel col·lectiu Radio Nikosia, que permetran debatre i apropar-se a diferents experiències de la ràdio i el podcast a presons. La segona part de la jornada, desenvolupada durant la tarda del dijous 6, és un espai de treball per als promotors d’iniciatives radiofòniques a l’entorn de la incidència socioeducativa dels seus projectes. Durant el divendres dia 7 es farà una visita al CP Quatre Camins amb els professionals vinculats al mitjà radiofònic per realitzar una dinàmica amb els interns vinculats a activitats de ràdio i dMagaZines.

La primera part de la jornada és oberta i s’adreça a professionals interessats en la incorporació d’experiències radials i les TIC a les seves activitats, a professionals externs i estudiants universitaris interessants en la temàtica i al públic en general. La segona part va adreçada a professionals que treballen amb la ràdio als centres penitenciaris i a professionals amb projectes relacionats amb la ràdio. Altres persones interessades poden demanar invitació. La inscripció es pot realitzar a través d'aquest enllaç.

Cuando

Donde

Centre d'Estudis Jurídics i de Formació Especialitzada
C/ Ausiàs Marc, 40
08010