JdIS 2021
JdIS 2021. Autor: Oficina Tècnica i de Dinamització Xarxa Punt TIC. 2019. Licencia: BY-SA.

En els últims anys, el percentatge de llars sense connexió a Internet de bona qualitat a l'estat espanyol ha baixat del 40% al 5%, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Els habitatges sense ordinador disponible han passat del 30% a 19%, mentre que en un 99,5% d'elles hi ha almenys un telèfon mòbil. A aquesta barrera d'accés a Internet que es redueix a un ritme lent però constant se la denomina bretxa digital.

No obstant això, existeix una segona bretxa digital que té a veure amb les competències dels ciutadans per a aprofitar les eines digitals i que va més enllà de la connexió i els equipaments tecnològics: en 2020, l'any de la pandèmia, un 22% dels residents a l'estat espanyol no ha buscat informació en Internet, un 24% no ha enviat o rebut correus electrònics i un 38% no ha utilitzat la banca electrònica. Segons les dades de l'INE del 2020, gairebé un 35% no sap com comunicar-se amb les Administracions Públiques per mitjans electrònics al no tenir els coneixements necessaris

2020 ha estat un any de canvis, reptes i desafiaments i des dels nostres punt TICs hem pogut comprovar de primera mà els canvis en les bretxes digitals. És per això que des de la Xarxa Punt TIC, volem afrontar aquesta situació per donar resposta i continuar treballant des de la innovació social digital.

Un any més, volem convidar-te a una nova edició de la Jornada de Dinamització de la Internet Social, que tindrà com a lema 'Vint anys donant resposta a les bretxes digitals'. Se celebrarà el 9 de desembre en format híbrid. Tenim moltes ganes de retrobar-nos un any més amb tots vosaltres, dinamitzadors i dinamitzadores de la Xarxa Punt TIC, i també amb tots els que compartim projectes comuns. Esperem que aquesta convocatòria ens porti noves sinergies d'impuls de nous reptes.

A més, la JdiS també acollirà l'acte final de difusió del projecte STEAMonEdu a nivell nacional. Una oportunitat per difondre els resultats del projecte i per explorar les oportunitats d'aplicar-lo als nostres punts. 

Poca a poc anirem donant a conèixer tota la informació del programa però ja pots realitzar la teva inscripció. Et convidem a reservar-te aquestes dates i esperem que la JdIS d'enguany ens ajudi a continuar construint nous espais d'interacció i generar coneixements en xarxa.