Estat del mercat del talent digital a Barcelona (agost 2020)
Estat del mercat del talent digital a Barcelona (agost 2020). Autor: Pixabay. 2015. Licencia: BY-SA.

La crisi de la Covid-19 ha impactat amb força en el mercat de treball europeu i en el dels seus pols tecnològics. Ciutats com Londres, París i Amsterdam han frenat bruscament els seus ritmes de demanda de llocs de treball, també en el sector digital. Malgrat això, la necessitat de les empreses i administracions públiques de digitalitzar-se per a mantenir la seva activitat, ha permès sostenir la demanda.

Les dades per al cas de Catalunya ens diuen que si bé és cert que els ritmes de contractació han disminuït, els professionals digitals continuen sent els més demandats també durant la pandèmia. Durant els mesos de març, abril i maig de 2020, s'han publicat més de 6.700 ofertes de treball digitals. A més, Barcelona continua reforçant la seva posició com a pol de talent tecnològic. Més de 77.000 professionals treballen en l'ecosistema (9.600 més que l'any passat).

Un ecosistema digital divers

La varietat de categories d'empreses que demanden talent a Barcelona reflecteix la diversitat i la riquesa del seu ecosistema. Consultores IT, centres globals de serveis digitals de multinacionals establertes a Barcelona, centres de recerca i les anomenades scale-*ups (start-ups que guanyen dimensió en empleats i facturació en encadenar diversos anys d'alt creixement) formen la llista de les quals més contracten.

També s'observa una gran heterogeneïtat de sectors: el 56% de les empreses tecnològiques desenvolupen la seva activitat en indústries diferents a les TU, com poden ser els mitjans de comunicació (11%), serveis a empreses (10%), fabricació (8%) o finances (6%)

Les professions digitals, lluny de la paritat de gènere

La proporció de dones que treballen en posicions digitals a Barcelona és del 26,5%. Encara que lleugerament superior a la mitjana europea (25,1%), aquest percentatge mostra un ampli marge de millora. En programes com la formació professional en IT, el desequilibri de gènere és encara més pronunciat: les dones només suposen el 6% de les noves matriculacions.