Lliurament del premi “Ciudad de la Ciencia e Innovación”
Lliurament del premi “Ciudad de la Ciencia e Innovación”.

El Ministerio de Economía y Competitividad (antic Ministerio de Ciencia e Innovación) va lliurar ahir a la tarda a la ciutat de Lleida el distintiu de “Ciudad de la Ciencia e Innovación”, un guardó que premia els Ajuntaments que han apostat d’una manera decidida per inversions en infraestructures innovadores científiques, tecnològiques i socials i que, a més, reconeix el compromís de la ciutat amb la I+D+I i la seva contribució des de l’àmbit local al canvi del model productiu. La tinenta d’alcalde, Montse Mínguez, ha estat l’encarregada de recollir el reconeixement, que es va lliurar ahir a la tarda a l’Ajuntament de Madrid en un acte presidit per la Secretaria de Estado de Investigación, Desarrollo e Innovación, Carmen Vela Olmo.

La resolució per la qual es van concedir les distincions va ser publicada en el Boletín Oficial del Estado del passat 25 de novembre de 2011. Les ciutats premiades, en la categoria de més de 100.000 habitants, han estat: Barakaldo (Biscaia), Bilbao (Biscaia), Burgos, Lleida, Madrid, Màlaga, Móstoles (Madrid). En la de 20.001 a 100.000 habitants: Alcalá de Guadaira (Sevilla), Alcoi (Alacant), Vila-real (Castelló) i Yecla (Múrcia); i fins a 20.000 habitants: Abanto y Ciérvana (Biscaia), Cervera (Lleida), Etxebarri (Biscaia), Ejea de los Caballeros (Saragossa), Gotarrendura (Àvila) i Los Santos de Maimona (Badajoz).

Aquests municipis comptaran amb una sèrie de beneficis en el marc de les polítiques d’I+D+i, ja que passen a formar part de la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació (Red Innpulso – Red de Ciudades de la Ciencia y la Innovación). Aquesta distinció s’obté per tres anys i la seva renovació depèn de les actuacions que es facin en aquesta matèria a cada ciutat durant aquest període.

El que s’ha valorat en aquesta edició han estat el grau de concordança dels projectes presentats amb l’Estratègia Estatal d’Innovació (e2i); l’esforç inversor dels ajuntaments en projectes d’innovació; l’impacte esperat de les millores o canvis intruïts després de la implementació dels projectes innovadors (segons els indicadors de l’e2i, com són els llocs de treball, creació d’empreses, projectes de compra pública innovadora o capital privat invertit); així com haver possibilitat la contractació de tecnòlegs mitjançant algun dels programes Inncorpora.