Resum Noticia:

Les Pimes catalanes, les que han mostrat més interès en el .cat

Descripció:

El domini d'Internet .cat ja ha comptabilitzat gairebé 24.000 registres, després d'un any i mig de ser aprovat per l'ICANN, l'organisme internacional d'Internet que s'encarrega de gestionar els dominis a la xarxa. La majoria de dominis .cat corresponen a empreses, i la resta a particulars i a administracions públiques.

Segons ha valorat el director executiu de la Fundació puntCAT, Jordi Iparaguirre, 24.000 registres és una xifra "notable" tenint en compte que el domini .cat no és un domini territorial equivalent al domini de qualsevol país, sinó que es tracta d'un registre genèric dedicat a la llengua i a la cultura catalanes. De fet, l'ICANN classifica el domini .cat dins el grup de registres tan comuns a la xarxa com el .com, el .net i el .org, entre d'altres.

La Fundació puntCat es va formar l'any 2004 per un centenar d'associacions i grups de la cultura i la llengua catalana que pretenien promoure el registre .cat. Actualment aquest domini es troba en novena posició en la classificació de registres, segons dades facilitades per la pròpia fundació.

El domini .cat però es desinfla si es compara amb els registres territorials, ja que països d'una mida i unes característiques econòmiques i demogràfiques semblants a les de Catalunya encara la superen en xifres. És el cas d'Holanda, amb 2,45 milions de registres; de Finlàndia, amb 150.000; o de Lituània i Croàcia, amb 56.000 i 45.000 registres, respectivament. Ara però, segons explica Iparaguirre, "no es pot comparar l'any i mig del .cat amb els deu anys o més d'altres dominis".

Iparaguirre ha advertit que qualsevol comparació "cal agafar-la amb pinces" i ha atribuït la diferència del .cat amb la resta de països "al suport dels governs i ministeris" ja que, segons ell, els altres països hi dediquen més recursos.

Dels prop de 24.000 registres comptabilitzats en aquest any i mig, aproximadament el 15% corresponen a administracions públiques; el 30%, a particulars; i el 55% restant, a empreses. Precisament, l'empresa catalana és la que més interès ha mostrat en el .cat, sobretot les Pimes (Petites i Mitjanes Empreses) que no tenien presència a la xarxa fins que es va obrir el domini.

Iparaguirre també ha destacat que, després de la bona experiència de Catalunya en ser el primer domini cultural reconegut, altres comunitats lingüístiques i territorials, com ara Galícia i Gal·les, han mostrat interès a seguir els seus passos.

Font: laMalla.net