Xerrada sobre gamificació, videjocs i gènere
Xerrada sobre gamificació, videjocs i gènere. Autor: Oficina Tècnica i de Dinamització. 2021. Licencia: BY-SA.

El Dia Internacional de les Noies en les TIC se celebra cada quart dijous del mes d'abril. Va ser l'any 2010 quan els països membres d'Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), organisme adscrit a l'ONU, van decidir crear aquesta efemèride, producte de l'enorme bretxa digital de gènere que s'ha evidenciat al llarg dels anys. En els últims anys, ha disminuït el nombre de noies i dones que decideixen estudiar i dedicar-se a la informàtica i les tecnologies. I això, en un món tan digitalitzat com en el que vivim, no deixa de ser estrany.

Per visibilitzar les dones invisibles i superpoderoses d'abans i d'ara que ens fan la vida més fàcil i ens ajuden a combatre l'escletxa digital de gènere, des de l'Oficina de Dinamització de la Xarxa Punt TIC vam realitzar diverses accions als nostres canals socials i una xerrada sobre gamificació, vdeojocs i gènere.

Parlant de gamificació, videojocs i gènere

A les 12 h. al nostre canal de YouTube vam comptar amb la presència de la Natàlia Pujades, cofundadora de Scratch School i Belen del Tovar, educadora TIC i membre de Femdevs i Girls Make Games. La Mònica Acebo, tècnica del Servei d'Inclusió i Capacitació Digital de la Generalitat de Catalunya i una de les coordinadores del Pla Dona TIC, va dinamitzar la sessió.

La Natàlia és fundadora a Scratch School, academia online especialitzada en l'aprenentatge del llenguatge de programació Scratch. Premiada el 2017 com a millor startup tecnològica al Open Awards (congrés de tecnologies opensource). Treballa desenvolupant nous projectes d'innovació en la robòtica com Mochi Robot i ara més recentment Mochi Card, els quals s'adapten a les necessitats de l'alumnat i en especial de les nenes per a fer de la programació una assignatura que les entusiasmi.

La Belén del Tovar és especialista en Noves Tecnologies per a l'Educació i és professora de competències digitals en una ONG, on treballa fent classes de robòtica educativa i programació, i fa un podcast sobre feminismes. Ha passat la seva carrera entre la pedagogia que inspira i crea persones crítiques i comunicant aspectes de la vida que normalment passen desapercebuts. També és coordinadora a Barcelona de Girls Make Games i forma part de l'òrgan de representació de FemDevs. 

Un total de 23 persones es van connectar per a gaudir de l'entrevista en directe al nostre canal i actualment compta amb 76 visualitzacions. Podeu recuperar aquí la xerrada.

Aprenent jugant sobre dones, ciència i tecnologia

Qui va ser la primera programadora espanyola o la precursora del llibre electrònic? Una de les altres accions que vam realitzar va ser un concurs a les stories del nostre Instagram per aprendre jugant sobre dones, ciència i tecnologia. Al voltant de 32 persones van participar.

A més a més, durant tota la setmana es van enviar missatges encoratjadors a les noies amb l'etiqueta #NoiesTIC a Twitter i InstagramS'han realitzat 351 missatges encoratjadors a Twitter que mostren iniciatives, activitats i referents de dones i noies TIC. Així, les piulades i repiulades amb l'etiqueta #NoiesTIC van aconseguir 95,5 mil impressions en pantalla. A Instagram, es van compartir una trentena de missatges que van aconseguir un total de 1875 impressions en pantalla.

Us deixem un recull d'alguns dels missatges compartits a Twitter. I recordeu que podeu consultar el Repositori de Dones TIC on anem actualitzant recursos sobre dones, ciència i tecnologia perquè organitzeu activitats per a l'empoderament de les noies i les dones TIC.