Quizz sobre dones i ciència
. 2021. Licencia: Etiqueta de Dominio Público.

Vas jugar al nostre quizz sobre dones, ciència i tecnologia amb motiu de l'11 de febrer? Avui volem aprofundir una mica més en la història que hi ha darrera d'aquestes dones que hem visibilitzat. Pren nota!

Quantes dones han guanyat algun Premi Nobel de Medicina, Física o Química a la història?

En 119 anys d'història, el Premi Nobel ha estat atorgat a 934 persones. D'elles, gairebé el 94% són homes (876) i tan sols el 6% (58) van ser dones. I si es contemplen les principals categories científiques, a penes 22 dones han guanyat el guardó més prestigiós del món en Física, Química i Medicina. La científica més destacada en aquest petit llistat és Marie Curie

Qui va ser la primera dona a guanyar un Premi Nobel relacionat amb les ciències?

Marie Curie va aconseguir el Nobel de Física en 1903 al costat del seu marit Pierre Curie i al físic Henri Becquerel, "en reconeixement pels extraordinaris serveis rendits en les seves recerques conjuntes sobre els fenòmens de radiació", segons va destacar l'Acadèmia sueca. I va aconseguir el Nobel de Química en 1911, "en reconeixement pels seus serveis en l'avanç de la química pel descobriment dels elements radio i poloni, l'aïllament del radi i l'estudi de la naturalesa i compostos d'aquest element".

Perquè és reconeguda la científica Jane Godall?

Jane Goodall ha dedicat gran part de la seva vida a la naturalesa, concretament a estudiar el comportament dels ximpancés. Ara, als seus 87 anys, compta amb més de 55 anys de treball a la seva esquena que han fet que ens replantegem la naturalesa dels ximpanzés, dels primats i fins i tot dels propis éssers humans. 

És coneguda per la seva col·lecció d'espècimens de plantes de regions de Mèxic i d'Amèrica del Sud, qui és?

La botànica Ynes Mexia és coneguda per la seva col·lecció d'espècimens de plantes de regions de Mèxic i d'Amèrica del Sud. La recordem per la seva experiència i coneixement en el món de les expedicions botàniques, per la seva capacitat de resistència en les condicions més dures, pel seu treball meticulós i les seves habilitats com a recol·lectora.

Qui va ser la matemàtica, que va calcular les trajectòries de l'Apollo 11, la missió de la NASA que va permetre als humans fer les primeres passes sobre la Lluna?

La matemàtica Dorothy Johnson Vaughan va ser professora de matemàtiques en una escola de secundària de Virgínia, fins que va entrar a treballar en la National Advisory Committee for Aeronautics (NACA), l'agència que va precedir a la NASA. En 1949 es va fer càrrec de la direcció de la West Area Computers, un equip de treball format exclusivament per dones afroamericanes amb formació matemàtica.

La física Donna Strickland va ser pionera en...

Donna Strickland és una pionera de la física que va guanyar el Premi Nobel de Física en 2018 gràcies al seu desenvolupament de la tecnologia làser, convertint-se en la tercera dona a aconseguir-ho en aquesta matèria després del reeixit per Marie Curie en 1903 i Maria Goeppert-Mayer, en 1963.

Qui creu que els robots han de fer tasques de cura i desenvolupa les seves investigacions en la interacció entre robots i infants?

Raquel Ros col·labora amb el Grup de Recerca en Tecnologies Media i és responsable del Àrea de Recerca i Formació en Robòtica a nivell de grau i postgrau. Des de fa 10 anys es focalitza en la interacció entre humans i robots, la robòtica social i assistencial, la interacció a llarg termini i la interacció entre nens i robots. Ha treballat en diferents projectes nacionals i europeus i va anar Marie Curie Fellows del 2008 al 2010. Actualment treballa en un projecte de col·laboració amb l'empresa YASYT per a desenvolupar proves de concepte d'un robot social assistencial a l'entorn de salut que realitzi tasques de cura.

Què és el que es coneix com a efecte Matilda?

Es coneix com a “Efecte Matilda” quan una dona, dedicada a la ciència i recerca, ha fet un extraordinari treball i no rep el mateix reconeixement que un home i fins i tot els premis i esments se'ls emporta un company de laboratori. la denominació prové del nom de Matilda Joslyn Gage, activista, sufragista i defensora de la igualtat entre sexes de la segona meitat del segle XIX. El terme va ser encunyat en el seu honor, en 1993, per la investigadora científica Margaret W. Rossiter.

Mariona Bardenas és una astrofísica catalana que...

Mariona Bardenas impulsa la missió Hypatia I amb altres dones científiques catalanes (9 en total) que, arribades des de diferents disciplines, formen un grup que aspira a convertir-se en una referència per a nenes i joves que vulguin dedicar-se a tot allò que té a veure amb l’espai i la investigació en aquest àmbit. Conviuran juntes al 2023 en una “estació anàloga” com si fossin a Mart.