Next Generation Internet obre convocatòries per a una Internet més humana
Next Generation Internet obre convocatòries per a una Internet més humana. Autor: Pexels. 2019. Licencia: BY-SA.

Amb el creixement d'Internet també s'ha erosionat la confiança en el seu ús. D'aquesta manera, la iniciativa Next Generation Internet (NGI) impulsada pel Digital Single Market de la Comissió Europea, busca crear una Internet centrada en les necessitats humanes i retornar el control de les seves dades a les persones.

La comunitat NGI està dirigida a les persones innovadores d'Internet per a aconseguir una Internet més humana. Patrocina la recerca i innovació per a solucions alternatives per part de talents que desenvoluparan tecnologies en línia amb la visió de la NGI, proporcionant-los fons. La comunitat també brinda un entorn d'oportunitats per a networking, mentoría de negocis, i oportunitats de recerca com a residents.

L'objectiu és estructurar la Internet del futur com una plataforma que patrocina els valors que la Unió Europea vol potenciar: obertura, inclusivitat, transparència, privacitat, cooperació i protecció de dades.

Amb aquestes convocatòries, el procés i acció de Recerca i Innovació (RIA) del Next Generation Internet vol donar suport a iniciatives destacades, grups d'investigació acadèmica i pimes, en el seu treball sobre temes específics per contribuir a evolucionar cap a una Internet més oberta, segura i inclusiva.

Les convocatòries són:

Next Generation Search and discovery
L’objectiu concret d’aquesta convocatòria és permetre que els usuaris tinguin més privacitat a l’hora de navegar. Així, investigadors i desenvolupadors hauran de generar tecnologies que evitin la visió de túnel, hauran de crear algoritmes de filtratge que s’adaptin millor als ideals de cada individu, etc. En general, millorar el rendiment dels mètodes de cerca no habituals, com per exemple la cerca per veu.

Pressupost: entre 5.000 € i 50.000 € per projecte | Data límit: 01/12/2019

Privacy and Trust Enhancing Technologies
Aquesta convocatòria té l’objectiu de proporcionar a les persones nous instruments que permetin més capacitat d’acció. L’ajuda va destinada a projectes que ajudin a la iniciativa NGI a mantenir la privadesa i confidencialitat dels usuaris.

Pressupost: entre 5.000 € i 50.000 € per projecte | Data límit: 01/12/2019

Privacy Enhancing Technologies
Aquesta convocatòria finançarà projectes de durada entre 6 i 12 mesos que s’incloguin en les àrees següents:

  • Una millor gestió del consentiment, per donar més control a l’usuari de les seves dades a l’hora d’accedir i utilitzar serveis.
  • Innovació tècnica en tecnologies de millora de la privadesa; com ara criptografia, identitat federada, seguretat i privadesa per a IoT, o transports de dades que milloren la privadesa i les dades en repòs.
  • L’aplicació d’intel·ligència artificial, aprenentatge automàtic o xarxes neuronals que ajudin a satisfer els interessos dels usuaris.
  • Generar confiança en el protocol per mantenir una infraestructura d’Internet fiable.

La convocatòria s’organitza en 3 rondes. La segona i la tercera estan enfocades a desenvolupar els projectes seleccionats a la primera fase, però també s’hi podran presentar projectes nous. La quantitat de finançament per cada projecte dependrà de la modalitat: els projectes dedicats a la viabilitat obtindran una ajuda màxima de 75.000 €, els d’execució 150.000 € i els de transició a la comercialització 200.000 €.

Data límit: 01/12/2019

LEDGER: Decentralised Technologies
En aquesta segona ronda de la convocatòria, la iniciativa està buscant 16 projectes per construir Productes Mínims Viables (MVP’s) que treballin en tecnologies descentralitzades; de les quals la privacitat pel disseny, l’obertura i la sobirania de dades ciutadanes siguin el nucli de la seva proposta.

Els sol·licitants han d’estar integrats per mínim una i màxim dues persones legals; essent un grup de mínim 3 persones. Aquestes tres persones han d’estar legalment establertes a un estat membre de la UE o a un país associat.

Pressupost: 200.000 € (per projecte) | Data límit: 31/01/2020