Eines de programació i electrònica educativa de programari lliure

imatge
.

Eines i productes d'electrònica educativa per a infants i adolescents que trenquen la bretxa digital de gènere.

 

 

 

 

1. Little Bits

LittleBits és una empresa tecnològica creada per l’enginyera Ayah Bdeir. Els seus kits es composen d'uns petits blocs de construcció electrònics que s'uneixen amb imants i es poden combinar amb materials casolans.

Amb ells, els infants poden crear diferents peces mentre aprenen programació i electrònica bàsica.

 

2. Makey Makey

Makey-makey és una placa electrònica amb un funcionament similar al mando d’una videoconsola. Es basa en Arduino, una plataforma de codi obert que funciona de manera sencilla i flexible.

Potencia la creativitat, la imaginació i el disseny permetent que es pugui convertir qualsevol objecte de la vida diària en un teclat, un comandament o un ratolí.

3. mBot

mBot és un robot STEAM de codi lliure ideal perquè els infants aprenguin com funciona el pensament computacional iniciant-se en la robòtica i programació.

No necessita cables i el muntatge és molt sencill. Està basat en Arduino i Scratch, dos coneguts hardware i software de codi lliure.

4. Micro:bit

BBC micro:bit és un micro-computador programable que cap a una mà i que pot fer-se servir per a tota mena d’invents amb possibilitats infinites i il·limitades, des de robots a instruments musicals.

És bastant econòmic i per a utilitzar-lo només és necessària una targeta de 5 centímetres formada per diferents sensors que inclou Leds programables de manera individual.

A més, és molt senzill de programar i utilitza el llenguatge de programació visual o per blocs, una opció perfecta per als infants donat que guarda certes similituds amb ‘Scratch’. També es pot programar amb JavaScript, Pyton i Scratch (afegint una extensió).

A través del MakeCode Editor podeu començar a testejar i crear els vostres projectes.

6. Makey-makey

Makey-makey és una placa electrònica dissenyada per a l'ús educatiu que es connecta al port USB de qualsevol dispositiu.

Gràcies a aquesta placa pots convertir pràcticament qualsevol cosa en una "tecla" del teu ordinador per a generar una interacció a través de la seva eina en línia Remap. Resulta molt interessant per la seva transversalitat, ja que pot utilitzar-se en qualsevol matèria, potenciant la creativitat, la imaginació i el disseny.

7. Scratch

Scratch és un llenguatge de programació especialment dissenyat per a crear històries interactives, jocs i animacions que ha tingut una enorme difusió gràcies a que és programari lliure i gratuït i a la seva facilitat d'ús.

A més, permet compartir els projectes a través del web, podent ser descarregats i utilitzats per altres persones.

A aquesta web del Departament d’Educació de la Generalitat teniu un munt de recursos i materials didàctics disponibles de manera gratuïta. També podeu consultar aquests recursos i projectes que proporciona Codeclub.cat.

8. Raspberry Pi

Raspberry Pi està pensada per a estudiants que tingui un major nivell i ajuda a crear un ordinador a molt baix preu i amb un entorn 'open source' a través d’una una placa de baix cost.

Porta totes les connexions habituals d'un ordinador estàndard: ports USB, connexió a internet i de xarxa, sortides d'àudio i vídeo, etc. Amb els perifèrics necessaris (com el ratolí i el teclat) i, gràcies a la seva sortida de vídeo HDMI, ho podem connectar a un televisor o un monitor i utilitzar-lo com un ordinador de sobretaula o com un centre multimèdia.

9. Arduino

Arduino és una altra placa electrònica de codi obert amb maquinari flexible i fàcil d'utilitzar.

A diferència de la Raspberry Pi no compta amb un únic model, sinó que ofereix diferents bases de maquinari obert perquè altres fabricants puguin crear les seves pròpies plaques, de diverses formes, grandàries i colors per a a les necessitats de cada projecte.