Logotip de Wiki Loves Monuments
Logotip de Wiki Loves Monuments.

Wiki Loves Monuments és un esdeveniment anual que se celebra a tot el món cada mes de setembre. El concurs està dissenyat per reunir a la gent que valora el seu entorn històric local amb els fotògrafs aficionats i professionals de la mateixa per captar imatges de monuments històrics del món. Aquestes fotografies són després compartides amb el món sota llicències lliures a través de Wikimedia Commons, un dipòsit de mitjans de comunicació lliures que entre altres coses ofereix la majoria de les imatges de Wikipedia.

Des del 2011 compta amb l'edició catalana, organitzada per Amical Wikimedia i els Capítols locals de Wikimedia. Així, del 2011 al 2013 s'han recollit desenes de milers de fotografies del patrimoni arquitectònic català. Els organitzadors afirmen que “algunes àrees ja estan totalment cobertes de fotografies” i pensen que “el projecte ha arribat a un punt de maduració amb el que es pot fer un salt endavant”.

D'aquesta manera, per a la campanya de 2014 proposen, a més del certament fotogràfic, un repte diferent de creació i ampliació d’articles: “El fotògrafs poden seguir captant els monuments que s’han resistit més, però els animem també a que participin amb l’experiència adquirida del treball de camp per revisar i completar els articles corresponents”. Expliquen que hi ha uns 40.000 monuments identificats en l’àmbit català, dels quals la Viquipèdia té uns 8.000 articles. Per anar completant els articles existents i creant de nous, llancen el Repte 2014 Monuments.

Per participar al repte cal crear-se un compte i apuntar-se a la pàgina de participants. A mesura que el/la participant vagi publicant fotos i articles anirà sumant punts. S'hi pot participar fins al 30 de setembre.