El programari en català més descarregat
El programari en català més descarregat.

Per això és interessant la llista que acaba de publicar Softcatalà sobre els programes en català que s'han descarregat des del seu servidor. El primer i més destacat és OpenOffice.org, la suite ofimàtica de programari lliure que conté un processador de textos (Writter), un full de càlcul (Calc), un editor de presentacions (Impress), un editor de bases de dades (Base), un editor de dibuixos vectorials (Draw) i un editor de fórmules matemàtiques (Math). El paquet ofimàtic OpenOffice en català s'ha descarregat 143.087 vegades des de Softcatalà.

El segon element més descarregat en la nostra llengua és Firefox, el navegador web gratuït de codi obert, que els darrers anys ha aconseguit una notable difusió mundial. En català s'ha descarregat 104.818 vegades des de Softcatalà. El tercer programari més descarregat és WinRAR, el conegut compressor de dades que ha estat descarregat 39.749 vegades. La llista continua amb les versions catalanes de Gimp i eMule, el paquet català per a Microsoft Office 2003, el paquet català per a Windows XP, i la versió catalana del PDFCreator.

No s'acaben aquí les possibilitats del programari en català, que van des de petits elements de gran utilitat com el programa CCleaner, que neteja a fons el nostre ordinador a altres elements de molta més difusió, com el programa de correu electrònic de Google "Gmail" o el menys utilitzat però també molt útil "Google Calendar".

No cal dir que encara no som allà on cal arribar però el cert és que en català hi ha recursos de programari molt notables que val la pena de conèixer i d'utilitzar.