Resum reportatge:

Sembla que, efectivament, el dimarts dia 17 de juny es llançarà la versió 3.0 del navegador Firefox. Amb diversos antecedents, la història immediata de Firefox començava el novembre de 2004 amb el llançament de la seva primera versió, que abans de complir l'any ja havia aconseguit 100 milions de descàrregues.

Descripció:

L'octubre de 2006 va aparèixer la versió 2.0 i molt aviat es va arribar a 250 milions de baixades i un nombre d'usuaris que vorejava el 15% del mercat. Els 500 milions es van aconseguir pel febrer de 2008 i a Europa específicament és utilitzat ja pel 28% dels usuaris d'Internet, un percentatge que va retallant dia a dia l'ús del encara àmpliament majoritari navegador Explorer de Microsoft.

Podeu accedir a la pàgina oficial de Firefox en català fent clic aquí, tot i que encara no inclou cap notícia de l'imminent llançament de la versió 3.0. Una àmplia descripció de les característiques de la versió actual de Firefox –que evidentment serà millorada per la que està a punt d'aparèixer- es pot trobar en aquesta pàgina de Softcatalà.

Una iniciativa anecdòtica però alhora indicativa de la penetració i de la popularitat de Firefox és l'intent d'establir un rècord Guinness de descàrregues en un sol dia, dimarts dia 17 de juny, la data oficial de sortida de la versió 3.0. Hi ha fins i tot un web que promou aquest anomenat "Download Day" (al qual podreu accedir fent clic aquí) que ha organitzat l'esdeveniment i que seguirà el seu desenvolupament.

Però, anècdotes a part, la versió 3.0 de Firefox sembla que aportarà novetats com una ocupació més petita de memòria, més rapidesa de funcionament, avenços en la seguretat, alertes per a l'usuari en el moment que accedeixi a webs que comporten virus o spyware i facilitats en la gestió de les pàgines visitades i dels arxius descarregats.