El domini .cat
El domini .cat.

És el primer domini que la ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ha concedit a una comunitat lingüística, per tal d'assignar-lo a pàgines d'Internet escrites en català o que d'alguna manera es relacionin amb la cultura catalana. Va ser aprovat el setembre del 2005, ara fa tres anys. Podeu trobar més informació sobre el procés de creació del .cat aquí.

Els primers dominis efectius es van començar a registrar a la primavera del 2006. El procés que es va recórrer per obtenir el .cat ha estat un exemple que en aquest moments segueixen. Així, a Galícia hi ha un gran moviment per a l'obtenció del .gal, a la Bretanya francesa per accedir a .bzh i al País de Gal.les i a Escòcia per a poder fer servir .cym i .sco, respectivament.

En el cas català, en aquests moments ja passen de 30.000 les webs que porten el domini .cat, entre els quals hi ha institucions, organismes, col·lectius i empreses de tota mena, així com particulars. I justament amb motiu del tercer aniversari del domini s'està fent un esforç notable per tal que el nostre domini sigui accessible a tothom, sense cap dificultat econòmica. Així, la Fundació puntCat, que gestiona el domini, ha emprès diverses accions de difusió i entre elles hi ha el de rebaixar un terç el cost del registre.

Però encara hi ha més possibilitats, una de les quals és acollir-se a la campanya de registre de nous .cat a través de PIMESTIC, per mitjà d'un acord entre la Secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat i la Fundació puntCat. En trobareu més informació aquí i en aquest comunicat de premsa.

Tot plegat ha de servir per fer més extensa encara la llista de webs .cat, tot un testimoni mundial de la nostra existència com a comunitat cultural i lingüística que sap aprofitar els recursos que li proporciona la societat del coneixement. Ho hem de tenir en compte en el moment de plantejar la creació de noves pàgines personals, col·lectives o d'empresa.