El CTC de Masquefa entra a formar part de Red Conecta
El CTC de Masquefa entra a formar part de Red Conecta.

El Centre Tecnològic Comunitari (CTC) de Masquefa ja forma part de Red Conecta. Es tracta d’una xarxa d’àmbit estatal, impulsada per dos socis de prestigi com Microsoft i Fundació Esplai, que treballa per fomentar la formació en l’ús de les tecnologies amb un doble objectiu: d’una banda, incrementar les opcions de trobar feina, i, d’altra banda, evitar l’exclusió social dels col·lectius més vulnerables, com ara les persones amb discapacitat. Amb la incorporació del CTC, Red Conecta compta ja amb 87 telecentres arreu de l’Estat, 11 dels quals a Catalunya.

L’adhesió del centre tecnològic de Masquefa a aquesta xarxa estatal es va formalitzar dijous, en un acte que va comptar amb la presència de l’alcalde, Xavier Boquete, el responsable del Departament d’e-inclusió de la Fundació Esplai, Francesc Gasulla, i el gerent de Sector Públic de Microsoft, Ricard Garau.

Xavier Boquete va destacar que l’acord de col·laboració amb Microsoft i la Fundació Esplai suposa "un reconeixement i un aval” a la feina que el CTC ve desenvolupant des que va obrir portes el 2009. Des d’aleshores el centre treballa per “garantir l’accés de tothom, en igualtat d’oportunitats, a les TIC” i per promoure la formació, l’ocupabilitat, l’emprenedoria i la inclusió social dels col·lectius amb majors dificultats.

L’alcalde també va recordar que el centre disposa d’un espai pioner a Catalunya amb material tecnològic adaptat per a persones amb tot tipus de discapacitat, ja sigui física, psíquica o sensorial. Això els permet “formar-se, buscar feina i accedir a les TIC en igualtat de condicions i conjuntament amb la resta d’usuaris, evitant la segregació i afavorint la seva integració social”.

Amb la incorporació a Red Conecta el CTC podrà potenciar ara aquesta labor, compartint-la amb la resta de telecentres de la xarxa i impulsant nous projectes. De fet, al mes de setembre ja es van organitzar al centre els primers cursos de formació adreçats específicament a persones amb discapacitat: un d’informàtica i un altre de tècniques de recerca de feina.

A més, ja s’ha posat en marxa el programa Beca.MOS, que permet als joves de Masquefa formar-se en programes d’ofimàtica com Word, Excel i Power Point i poder fer la prova per obtenir el certificat oficial de Microsoft gratuïtament i sense haver-se de desplaçar del municipi.

Per la seva banda, Francesc Gasulla va explicar que, amb els diferents projectes de Red Conecta, ja s’han format fins a 425.000 persones a tot l’Estat, 25.000 de les quals durant el 2013. El representant de la Fundació Esplai també va desgranar els diversos programes socials que la xarxa duu a terme entre col·lectius amb risc d’exclusió sociolaboral, com ara joves, persones amb discapacitat o dones, i va elogiar Masquefa pel “concepte humà” que té de les tecnologies i per la seva aposta per l’accessibilitat.

Finalment, Ricard Garau va explicar que l’objectiu dels programes socials de Microsoft –que aporta a la xarxa Red Conecta tots els recursos tècnics necessaris, com ara equipaments i software- “és contribuir a la creació d’empreses i a millorar l’ocupabilitat dels usuaris mitjançant les tecnologies”. També va afirmar que quan algú obté el certificat oficial en les eines informàtiques de Windows “troba feina en 3 o 6 mesos”.

Després de la presentació, els representants de l’Ajuntament, de la Fundació Esplai i de Microsoft van visitar les instal·lacions del Centre Tecnològic Comunitari, i també una aula on feien formació els joves participants als projectes de Red Conecta.