Imatge sobre ciberseguretat per il·lustrar la notícia
Imatge sobre ciberseguretat per il·lustrar la notícia. Autor: Pexels. 2019. Licencia: BY-SA.

Durant tot el mes d'octubre, la European Cyber Security Month (ECSM) realitza la campanya 2020 del Cyber Sec Month, amb 31 dies dedicats a la seguretat digital a la xarxa. Els països europeus s’omplen d'actes i activitats per generar consciència i promoure un ús més segur d’Internet. Enguany, la campanya es divideix en dues parts i tracta dues temàtiques: estafes cibernètiques i habilitats digitals.

    La campanya de l'ECSM està coordinada per l'Agència de la Unió Europea per a la Ciberseguretat (ENISA) i la Comissió Europea, i compta amb el suport dels Estats membres de la UE i centenars de socis (governs, universitats, centres d'estudis, ONG, associacions professionals, empreses del sector privat) d'Europa.

    Com pots participar? 

    Des del primer esdeveniment en 2012, el Mes Europeu de la Ciberseguretat ha aconseguit les seves prioritats clau en reunir parts de tota Europa sota el lema "La ciberseguretat és una responsabilitat compartida" per a unir-se contra les ciberamenazas. Cada any, la campanya no sols promou l'ús més segur d'Internet per als ciutadans de la UE, sinó que els organitzadors brinden el coneixement i les eines per a fer-lo. 

    A través del web del ECSM pots trobar recursos, eines i esdeveniments inspiradors sobre ciberseguretat. T'animem a organitzar alguna activitat sobre la temàtica al teu punt!

    #ThinkB4UClick "Pensa abans de fer clic" és el lema oficial de l'ECSM 2020. Aquest mes d'octubre, el programa se centra en dos temes per a ajudar les persones a identificar i preparar-se per a les amenaces cibernètiques:

    • Estafes cibernètiques (de l'1-16 d'octubre): Les activitats d'aquest tema se centraran en el phishing, el compromís del correu electrònic comercial i el frau de compres en línia. La idea és animar a les persones usuàries del punt a tenir una major consciència de les estafes cibernètiques quan realitzen transaccions comercials i personals en línia. 
    • Habilitats digitals (del 17 al 31 d'octubre):  Les activitats se centraran en assumptes de privacitat electrònica com la protecció de dades personals, l'assetjament cibernètic i l'assetjament cibernètic. La idea és transmetre la importància de la higiene cibernètica i l'establiment de bones pràctiques en línia

    Troba recursos en línia

    Aquí pots trobar 17 consells i referències entorn a les temàtiques. També en trobaràs al web d'Internet Segura aquí.

    I recordem que, si detecteu oportunitats de negoci i emprenedoria al teu punt, aquí tens tota la informació de la campanya #NegoCiberSegur de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya. La podeu adaptar i fer servir tots els materials i les eines que ens ofereixen. Pots escriure'ns a oficina.tecnica@punttic.cat.

    Afegeix al mapa europeu la teva activitat

    Pots afegir al mapa l'activitat del teu punt de la següent manera:

    • Pas 1: Omple aquest formulari amb els camps obligatoris per a descriure la teva activitat. Un administrador/a del lloc web rebrà una notificació i revisarà l'activitat.
    • Pas 2: Una vegada verificats els detalls de l'activitat, l'administrador/a publicarà l'esdeveniment en el mapa. Rebràs una notificació per correu electrònic després de la publicació.
    • Pas 3: Promociona l'activitat a través de les xarxes socials o altres llocs web per a publicitar aquesta activitat amb les etiquetes #ThinkB4UClick#CyberSecMonth a Twitter i Facebook.