Amb la situació de confinament i pandèmia provocada per la Covid-19, molts dinamitzadors/es TIC us heu atrevit a innovar, provar eines digitals i diferents recursos educatius per tal d'adaptar-vos a la nova realitat i que els vostres alumnes continuint aprenent.
En aquest article, us donem algunes eines i recursos per fer les vostres classes molt més dinàmiques i diferents. En sabeu més?
Padlet, una pissarra de col·laboració interactiva
Padlet és una plataforma digital que permet crear murals col·laboratius, oferint la possibilitat de construir espais on es poden presentar recursos multimèdia, ja sigui vídeos, àudio, fotos o documents. Aquests recursos s'agreguen com si fossin post-its.
En el terreny de l'aprenentatge és molt valuós ja que docents i alumnes poden treballar al mateix temps, dins d'un mateix entorn. A més, és una eina és fàcil d'utilitzar ja que compta amb una interfície intuïtiva i és d'ús gratuït. Només necessitaràs crear un compte.
Podreu crear un tema i l'objectiu així com configurar una URL específica perquè els teus alumnes s'uneixin fàcilment a un projecte. A més, podràs personalitzar el format del mur d'acord amb l'activitat proposada. També permet que els propis companys/es s'autoavaluïn entre ells/es.
Moodle, la plataforma per oferir formació en línia
Moodle és la plataforma de gestió d'aprenentatge educatiu més popular a nivell mundial. De fet, és present en gran quantitat d'escoles i universitats, tant a l'Estat espanyol com en la resta del món.
Es basa en un sistema web dinàmic de programari lliure que es distribueix sota la llicència GPL (General Public License). Això significa que qualsevol persona o institució pot fer ús d'ell i adaptar-ho a les seves necessitats sense pagar ni un cèntim!
Ho podem fer servir per a realitzar els cursos del nostre punt en línia. El seu funcionament facilita al màxim les tasques de la persona formadora i el seu kit d'eines garanteix el control de totes les activitats del procés d'ensenyament-aprenentatge. A més, el seu ús és simple i intuïtiu per als alumnes.
Et recordem que els dinamitzadors/es teniu a la vostra disposició el CampusLAB de Punt TIC a través del qual pots oferir formació en línia als teus alumnes. Només cal que ens ho demanis!
Mind Map Free, una eina per crear mapes mentals
Mind Map Free és una eina col·laborativa amb la qual podrem crear fàcilment diversos tipus d'esquemes, com poden ser mapes mentals, diagrames de pluja d'idees (brainstorming), línies del temps, planificacions, anàlisis DAFO, etc.
Els mapes mentals ens ajuden a organitzar millor els conceptes, a observar associacions entre idees o a estimular el record. Es consideren grans aliats i facilitadors en el procés creatiu!
Scratch, programació sencilla per a infants i joves
Moltes persones encara creuen que aprendre programació només serveix per a crear programes. No és cert. Programar et prepara per als desafiaments de la vida i ja s'està implementant en moltes escoles.
Scratch, el llenguatge de programació visual desenvolupat per l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) per a ensenyar a programar és una eina molt potent que podem utilitzar en les nostres classes. Està pensat perquè infants joves aprenguin a pensar creativament, raonar sistemàticament, i treballar en grup.
Podràs crear presentacions, històries interactives, vídeos musicals, gràfiques animades, jocs, art digital, i un altre contingut que pots compartir amb altres persones. A més està disponible en català!
Si encara no coneixes els recursos de Codeclub.cat i Scratch en català, t'animem a fer-ho.