Actualització
del sistema operatiu

Coursera



Bon dia,

El passat 15 de febrer vam informar-vos mitjançat aquest butlletí que des de la Direcció General de Societat Digital del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat estem duent a terme una actualització del sistema operatiu a tots els ordinadors de la Xarxa Punt TIC que han estat renovats des del 2018, com és el vostre cas.

A partir d’ara, els equips comptaran amb un sistema operatiu Ubuntu, en la seva darrera versió de manteniment de llarg termini LTS (20.04), i amb una actualització dels programes i eines que porta instal·lats. Així, sense canviar substancialment el funcionament dels equips, s’incorporen millores com:

  • Entorn d’escriptori Gnome, més actual i optimitzat, i visualment més modern i atractiu.
  • Usuaris “congelats”, per a garantir la protecció de dades de les persones participants i evitar problemes de seguretat.
  • Nous programes de gestió, educació ofimàtica adaptats a les versions més actualitzades.
  • Suport remot optimitzat més segur i robust.

La nova versió d’aquest programari s’ha posat a prova durant una experiència pilot realitzada en diferents Punt TIC, contrastant el seu ús i funcionalitats en entorns reals en funcionament. En el seu disseny s’ha tingut en compte, a més, les demandes, necessitats i aportacions que les persones dinamitzadores ens han traslladat durant aquesta prova.

Els tècnics que fan el manteniment estan contactant amb els Punt TICs per tal d’acordar i planificar la visita. Un cop es realitzi l’actualització es contactarà des de l’oficina tècnica de la Xarxa Punt TIC per fer-ne el seguiment. En cas de dubte podeu adreçar-vos a l’Oficina Tècnica de dinamització de la Xarxa Punt TIC, la qual, com sempre, ofereix acompanyament, formació i suport a totes les persones dinamitzadores i a les seves entitats.

Al Campus de formació de la Xarxa Punt TIC teniu a la vostra disposició el Curs d’acollida, adreçat a totes les persones que s’incorporen com a dinamitzadores o que vulguin conèixer el funcionament i els avantatges de formar part de la Xarxa. Aquest material formatiu s’adaptarà amb continguts relacionats amb la nova actualització de les màquines.

Aquesta iniciativa respon al compromís i l’aposta de la Secretaria de Polítiques Digitals pel programari lliure i per la lluita contra la bretxa digital, i té com a objectiu mantenir l’equipament dels Punt TIC actualitzat i segur davant de possibles perills de seguretat i d’obsolescència.

Al 2018, un total de 268 centres de la Xarxa Punt TIC van renovar el seu maquinari per atendre les necessitats de les persones usuàries.

Per últim, recordar-vos que l’equip informàtic que la Generalitat posa a disposició de les entitats gestores per formar part de la Xarxa Punt TIC està configurat amb programari lliure com una clara aposta per el coneixement compartit i la democratització de la tecnologia. Tingueu present que qualsevol altre sistema operatiu que no sigui l’oficial de la maqueta i estigui instal·lat en els ordinadors de la Xarxa Punt TIC serà esborrat durant el procés de la remaquetació.

Per accedir a l’equipament, cedit per la Generalitat, les entitats gestores dels Punt TIC han hagut d’acreditar la seva iniciativa i implicació en projectes digitals, la seva voluntat de servei a la ciutadania, l’existència de personal dinamitzador, l’impacte social de la seva activitat i la interacció amb altres actors de l’entorn.

La cessió de maquinari té en compte el grau d’implicació i la participació a la Xarxa Punt TIC, la utilització dels recursos que aquesta ofereix i el compromís amb els seus valors, com són la promoció de l’ús de programari lliure, el foment de la innovació social digital i l’impuls de les vocacions STEM. L’Oficina Tècnica i de Dinamització de la Xarxa Punt TIC fa seguiment de l’activitat de la xarxa per atendre les necessitats dels seus membres, oferir-los el seu suport i identificar noves oportunitats de futur.

Aprofitem per recordar-vos que els equips cedits pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública a les entitats adherides a la Xarxa tenen un manteniment i un servei tècnic associat, dels quals queden exclosos els equips que siguin manipulats o canviïn d’ubicació sense autorització.

Finalment, us facilitem les dades de contacte del servei tècnic:

Servei d'Atenció a l'Usuari
Tel : 900 82 82 82
sau.tic@pautic.gencat.cat

A la vostra disposició,

Oficina Tècnica i de Dinamització de la Xarxa Punt TIC de Catalunya


oficina.tecnica@punttic.cat | punttic.gencat.cat







Twitter Facebook Telegram Instagram You tube Linkedin




Setmanari de la Xarxa Punt TIC - Informació des de i per a la xarxa, produït pels i per a les persones usuàries de la xarxa i enviat per l'Oficina Tècnica de la Xarxa Punt TIC Contacte: oficina.tecnica@punttic.cat

Informació bàsica sobre protecció de dades
Identificació del tractament: Registre i gestió de centres de la Xarxa Punt TIC
Responsable del tractament: Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital amb domicili a Carrer de Salvador Espriu, 45-51, 08908 L'Hospitalet de Llobregat.
Finalitat del tractament: registrar i gestionar els centres i materials de la Xarxa Punt TIC.
Legitimació: missió realitzada en interès públic.
Destinataris: les dades es comunicaran als encarregats de tractament que proveeixen, per compte del responsable del tractament, els serveis TIC i els serveis d’oficines de dinamització de la Xarxa Punt TIC de Catalunya. Les dades no es comunicaran a altres categories de destinataris, excepte en els casos previstos per la llei.
Drets de les persones interessades: Sol·licitar l'accés, rectificació o supressió de les dades, i la limitació o oposició al tractament. Podeu exercir els vostres drets presentant un escrit adreçat a la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital (Carrer de Salvador Espriu, 45-51, 08908 L'Hospitalet de Llobregat) o mitjançant els formularis disponibles a aquest enllaç.
Informació addicional: Si voleu ampliar aquesta informació podeu consultar la informació addicional del tractament.