TIC i presó. Les presons en l’era d’Internet
TIC i presó. Les presons en l’era d’Internet.

La jornada parteix d’un document de treball en el qual es destaca la importància que tenen les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) i Internet en els processos d’aprenentatge i com s’han anat constituint en tecnologies indissociables d’aquests processos. El document servirà de fil conductor per conèixer les experiències que s’estan duent a terme als centres penitenciaris i, alhora, orientarà els espais de reflexió i intercanvi en què es podran fer propostes i consolidar línies de treball.

El programa de la jornada s’inicia amb una ponència de Juergen Hillmer, cap d’àrea al Ministeri de Justícia del Land de Bremen i investigador de la Universitat de Bremen (Alemanya), que aportarà un panorama de les experiències europees en aquest camp. A continuació, es farà una breu presentació del document de treball i es projectarà un vídeo que recull diverses experiències amb TIC i Internet als centres penitenciaris de Catalunya i que reflecteix el punt de vista dels actors i participants.

Seguidament, es constituiran els grups de treball al voltant dels tres temes següents:

  • Inclusió, participació i ciutadania digital: Està inspirat en l’experiència dels Punt TIC-Òmnia dels centres penitenciaris i debatrà sobre les experiències que intenten trencar amb l’escletxa digital i sobre les vies de participació, d’expressió i comunicació que ofereixen les TIC i Internet.
  • L’educació formal, TIC i Internet: Obre un debat sobre les experiències docents que integren l’ús de les TIC a les aules i les aportacions que suposa Internet en aquest àmbit.
  • Competències digitals, formació col·laborativa i sostenibilitat: Recull algunes de les experiències del projecte d’alfabetització digital i dinamització cultural com ara la utilització del model de desenvolupament de competències proposat per l’ACTIC en les accions formatives, la integració activa com a formadors/ores dels mateixos participants i les avantatges de la reutilització d’equipament informàtic i de programari lliure en en aquestes accions.

Per finalitzar, es farà una posada en comú de les aportacions i propostes dels grups de treball.

La inscripció és gratuïta i oberta a tothom. Cal formalitzar-la enviant un missatge a npf[arrova]gencat.cat abans de l’11 de juny. Podeu consultar en programa aquí.