Fabricació digital. Projecte presentat al Fab Festival de Barcelona
Fabricació digital. Projecte presentat al Fab Festival de Barcelona.

En el marc de les campanyes mensuals, organitzarem trobades, formacions per a dinamitzadors/ores, webinars, us oferirem propostes de tallers que podreu desenvolupar al vostre telecentre, us recomanarem eines que podreu emprar, etc. Tot amb la idea de tenir un eix comú i fer xarxa!

 

Les campanyes estaran relacionades amb iniciatives o esdeveniments internacionals. D'aquesta manera no navegarem sols, sinó que ens afegirem a camins que ja s'estan transitant i hi aportarem la nostra visió i experiència. Portarem les temàtiques globals a la nostra realitat local.

 

La fabricació digital: Dels bits als àtoms

Aquest mes de juliol hem volgut centrar la campanya en la fabricació digital. A principis de mes, Barcelona ha acollit la cita mundial entorn aquest tema: la 10a Conferència Internacional de Fab Labs. S'hi han donat cita més de 350 laboratoris de fabricació digital de 40 països diferents.

Però, què és la fabricació digital? Quina revolució suposa? Des de l'organització de la FAB10Barcelona ho explquen amb els següents punts:

Hem passat de bits a àtoms

La gran revolució és que el món digital passa al món físic. La fabricació digital significa dur al món dels objectes el que ja s’ha fet en la computació. Dels bits
hem passat als àtoms, la matèria.

Disseny global, fabricació local

Abans viatjaven les mercaderies, gràcies a la fabricació digital avui és la informació que viatja. El valor no està en l’objecte sinó en el coneixement.

De consumidor a productor

La producció passa de l’entorn industrial al personal. Aviat cada casa tindrà la seva impressora 3D i podrem fabricar des d’una tassa a, fins i tot, una orella. La
fabricació digital implica socialitzar el coneixement i empoderar les persones.

Treballadors de coneixement

Estem vivint una nova alfabetització tecnològica. Les professions del futur estaran vinculades al coneixement. L’accés a la fabricació i l’emprenedoria serà més democràtic. Abans necessitaves capital per generar stock. Avui dia, amb la fabricació digital, pots prototipar barat i produir només el que necessites.

 

La campanya: La fabricació digital a l'abast de tothom

El FAB10Barcelona ha estat un punt de trobada per a totes aquelles persones involucrades en la fabricació digital, però també ha volgut apropar la filosofia Fab Lab a la ciutadania i fins i tot a infants i joves. Així, en el marc de la conferència, s'ha realitzat el Fab Festival, que ha donat als ciutadans/es l'oportunitat de provar d'imprimir aliments en 3D, crear-se una samarreta interactiva o inventar apps, entre altres. Els més petits també han tingut la possibilitat d'apropar-se a la fabricació digital, amb el Casal Fab Kids, on han pogut fabricar un robot, construir un skate o fer impressions 3D.

En aquesta primera campanya, d'una banda, us volem apropar algunes de les innovacions que es van donar cita al Fab Festival, així com explicar-vos un dels tallers que s'hi va impartir: App Inventor.

D'altra banda, us expliquem també què són i com funcionen els Ateneus de Fabricació de Barcelona. La ciutat està sent pionera en el camí cap a un futur on la fabricació digital formi part de la nostra quotidianitat, facilitant una plataforma d'innovació per incentivar l'emprenedoria, l'educació, la creativitat... amb els Ateneus de Fabricació. Es tracta d'una xarxa de coneixement entorn a la fabricació digital, un espai creatiu per a tots el públics, que posa la fabricació digital a l'abast de tothom.

La fabricació digital ha vingut per quedar-se i cada cop se'n parlarà més. Per això, és important que els Punt TIC n'estiguem al cas!