Enguany, es posa el focus en l’hipertrucatge o el deep fake, una tècnica de manipulació audiovisual amb intel·ligència artificial amb resultats realistes, però falsos. Vols saber-ne més?

Imatge d'ordinador
Imatge d'ordinador. 2019. Tipus de lletra: Pexels. Llicència: BY-SA.

Anualment, el primer dimarts del mes de febrer se celebra el Dia de la Internet Segura. Enguany, de la mà del programa Internet Segura, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, amb la col·laboració d’escoles, instituts, institucions, organitzacions i entitats, ha presentat una nova programació d’activitats, tallers i propostes per a construir entre tots i entre totes una Internet més segura, més cívica i més respectuosa.

Enguany, el Dia de la Internet Segura 2024, que se celebra a diversos països de la Unió Europea, se centra en l’hipertrucatge o el deep fake, una tècnica de manipulació audiovisual amb intel·ligència artificial amb resultats molt realistes, però totalment falsos. Sota el lema ‘Troba el fake. Vídeos, imatges i àudios no sempre són el que sembla’, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha elaborat diferents materials per a treballar el fenomen a escoles, instituts, institucions, organitzacions i entitats i apropar el concepte de l’hipertrucatge a la ciutadania. En concret, es poden consultar dades sobre el fenomen, com, per exemple, que el 71% de la població no coneix ni té l’habilitat per a detectar un hipertrucatge. Així mateix, es poden descarregar recursos educatius per alumnat de primària, alumnat de secundària i equips docents, així com recursos per la ciutadania.