Programant una coreografia per al Zowi
Programant una coreografia per al Zowi. Autor: Xarxa Punt TIC. 2016. Llicència: BY-NC-SA.

Les Trobades obertes són una iniciativa impulsada per un grup de dinamitzadors que volen crear els moments i llocs on trobar-se, debatre i posar en pràctica temes relacionats amb la seva activitat al centre. Serveixen per reflexionar sobre com estem aplicant temàtiques innovadores i posar en comú dubtes, inquietuds i solucions. Amb aquest objectiu es van reunir, divendres 22 de juliol, més de 20 persones a la Plataforma d’Educació Social Martí Codolar.

Es va iniciar la jornada coneixent una mica més a Zowi, la proposta de robòtica educativa realitzada des de BQ. Zowi és més que una joguina, ja que permet a infants (i no tant infants) familiaritzar-se amb conceptes relacionats amb la robòtica com seqüència, programació, electrònica bàsica...

O altres propostes, més enllà de zowi, per treballar la robòtica a primària

Després de posar en pràctica tot l’après amb el zowi en un partit de futbol, fem una aproximació a la impressió 3D gràcies al nou projecte de la PES Martí Codolar. La impressió 3D ens permet treballar des d'habilitats espaials fins a la manipulació fina d'elements, passant per tot el treball de creació i projecció d'objectes en tres dimensions.

 

Repassem aquests conceptes clau i coneixem una mica més els programes amb que poder fer els nostres projectes:

SketchUp. Programa de modelat en 3D, versió gratuia

TinkerCAD. Eina en línia pel modelat 3D

Thingiverse. Repositori d'objectes 3D nodrit per la comunitat

Desprès de dinar, ja teníem la nostra primera impressió 3D!

 

 

En el següent taller vam conèixer l'última versió dels robots Lego Mindstrom, amb els que podem treballar habilitats relacionades amb el muntatge d’estructures i programació seqüencial de moviments i reaccions. Ràpidament vam posar en pràctica les nostres habilitats i posar en marxa uns quants robots!

La jornada va contar amb les seves sorpreses. Lucas, un enginyer alemany de vacances, es va apropar a la Trobada i ens va explicar els projectes amb els que podem treballar, com ara Project Tango o algun dels mil usos de la RaspberryPi.

Per acabar el dia, des de la Plataforma d’Educació Social de La Mina ens ha explicat com donar les primeres passes amb Arduino fent servir el projecte TinkerKit!. Amb aquest material, hom es pot introduir a la electrònica sense haver de pensar en resistències i polaritats, de manera que podem començar a treballar sense patir per cremar els nostres circuits.

Acompanyant aquesta iniciativa, des de la Xarxa Punt TIC hem desenvolupat una extensió d’Scratch que ens permetrà programar els nostres TinkerKit! fent servir el popular llenguatge de programació visual. Posa’t en contacte amb la oficina per saber-ne més!