Presentació de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya al MWC18
La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya defensa la capacitat de la tecnologia per millorar l’atenció als col·lectius vulnerables . Autor: Oficina Tècnica de la Xarxa Punt TIC. 2018. Llicència: BY-NC-SA.

L'etiqueta #MWCSocial va servir al llarg del dia 1 de març per fer seguiment a Twitter d'aquests dos esdeveniments, que van destacar el vessant més social de la innovació.

La presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, Francina Alsina, va fer la benvinguda al programa d’activitats de m4Social, tot destacant que només amb un enfocament social del desenvolupament i l’aplicació de les TIC s'aconseguirà que aquesta revolució arribi a tota la ciutadania. A més, va demanar la implicació de la indústria mòbil en l’atenció de col·lectius vulnerables. En aquest sentit, s'hi van presentar diverses aplicacions que les entitats sense afany de lucre fan servir per atendre aquests col·lectius.

Per la seva banda, d-LAB, programa de la Mobile World Capital Barcelona que ofereix respostes als reptes socials, va organitzar la taula rodona sobre la innovació tecnològica que respon als reptes socials, on es van exposar projectes socials innovadors.

Hem seleccionat cinc projectes o aplicacions que es van donar a conèixer en aquestes jornades i us en fem cinc cèntims.

Mapa d'entitats socials

Aquesta aplicació de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social inclou informació sobre gairebé 3.500 entitats socials de Catalunya i forma part de la campanya "Defensem els drets socials". S'hi poden fer diferents tipus de cerca: per municipi, comarca, col·lectiu de persones ateses i l’àmbit d’intervenció. Està disponible per a iOS i Android.

ProofUp

Proofup és una app que pot generar proves amb validesa judicial davant de casos d’assetjament digital, creada per la companyia d’assegurances DASCiberbullying, amb seu a l’Hospitalet de Llobregat. Ha rebut el primer premi del repte "Com combatre el ciberassetjament a través de les tecnologies mòbils" del programa d-LAB.

Irisbond

La tecnologia eye-tracking d’Irisbond permet a l’usuari/ària controlar el cursor del ratolí amb el moviment dels ulls, fent servir una webcam estàndard, sense necessitat de dispositius cars i complexos. També ha estat premiat pel programa d-LAB, en aquest cas, en el repte "Apoderament de les persones amb discapacitat a través de les tecnologies mòbils".

Sensorització d'habitatges socials

Quatre entitats de la Taula del Tercer Sector de Catalunya i la companyia d'infraestructures de telecomunicacions Cellnex telecom col·laboren per dur a terme un projecte pilot d'aplicació de tecnologies de sensorització i connectivitat a habitatges destinats a col·lectius en risc d'exclusió social.

Arrels Localitzadors

Arrels Fundació ha creat l’aplicació mòbil "Arrels Localitzador" que permet a la ciutadania avisar de la presència de persones dormint al carrer. L’objectiu és comptar amb la participació de la ciutadania per conèixer quin és l’estat de la situació i així traçar polítiques i accions per combatre-la. Aquesta era una de les aplicacions que s'havien de presentar en la trobada de m4social, però no va ser possible. Així i tot, l'hem volgut destacar, ja que, l'aposta que ha fet Arrels Fundació per la transformació digital és molt ferma i es menciona sovint com a exemple de bona pràctica.