La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 93_ 25-31 octubre 2004 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • El Telecentre del Pallars Sobirà estrena web

El Telecentre del Pallars Sobirà acaba d'inaugurar la seva web. L'adreça és:
http://pallarssobira.ddl.net/telecentre

Aquesta pàgina vol ser una extensió del mateix telecentre. Consultant-la es podrà tenir informació sobre les activitats que s'hi fan, fer reserves dels recursos informàtics i inscripcions als cursos que s'organitzen.

Alhora vol ser un punt de trobada de tots aquells que estiguin interessats en temes relacionats amb la informàtica. En el Fòrum s'hi poden exposar dubtes, suggerències i el que convingui.

Cal destacar que el telecentre vol ajudar en la dinamització informàtica i econòmica de la comarca i és per això que s'hi ha inclòs una borsa de teletreball dirigida a empresaris i professionals.

Si voleu contactar amb el Telecentre del Pallars Sobirà, l'horari és:

Dilluns i dimecres: de 9.00 a 15.00 hs
Dimarts i dijous: de 9.00 a 15.00 h i de 16.00 a 20.00 h
Divendres: de 9.00 a 14.30 h

Telecentre del Pallars Sobirà
telecentre@pallarssobira.ddl.net

 • Tallers per a l’ocupació a través de les TIC a l'Ametlla de Merola i Viladomiu Nou

El TeleColòni@ ha programat per als propers mesos de novembre i desembre dos tallers adreçats a persones a l’atur, especialment dones. Es tracta de tallers (en grups de 8 persones) on s’ensenyarà a utilitzar la informàtica i internet per cercar feina i les possibilitats que donen aquestes eines per poder treballar a distància o teletreballar.

Un dels tallers es farà a la subseu del TeleColòni@ de l’Ametlla de Merola (els dimarts i dijous de 6 a 8 del vespre a partir del 16 de novembre) i l’altre a la subseu de Viladomiu Nou (els dissabtes al matí a partir del dia 13 de novembre).

Més informació i inscripcions:
TeleColòni@ - Cal Pons
Pl. Sant Josep s/n
Tel.- 93 838 06 59
telecolonia@parcfluvial.org

TeleColòni@ - L’Ametlla de Merola
Plaça del Teatre s/n
av@ametllademerola.com

TeleColòni@ - Viladomiu Nou
Viladomiu Nou, 15 bx
av@viladomiunou.com

TeleColòni@ Parc Fluvial

 • Curs d'Open Office al Telecentre de la Ribera d'Ebre

El Telecentre de la Ribera d'Ebre realitza cada mes uns cursos d'autoformació. A partir del mes de novembre es farà un nou curs del processador de textos de l'Open Office.

El programa del curs és el següent:

Instal·lar el programari OpenOffice al seu ordinador.
Crear-hi un document.
Formatar-lo de manera manual.
Formatar-lo fent servir l'estilista.
Guardar i recuperar un document.
Afegir-hi capçaleres i peus de pàgina.
Insertar-hi una imatge.
Afegir-hi una taula contenint dades.
Configurar el format de pàgina d'un document.
Utilitzar el zoom i les vistes d'un document.
Configurar el format de paràgraf.
Inserir-hi columnes i salts de columna, i variar-ne el format.
Inserir-hi notes a peu de pàgina i gestionar-les.
Inserir-hi objectes gràfics avançats.
Format de grans documents.
Crear índex.
Inserir-hi hipervincles.

Per més informació al nostre Telecentre, a www.riberaebre.org/telecentre
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Repartiment de CD de software lliure

L'OTC ha enviat per correu a tots els telecentres els CD de programari lliure que va demanar a la Secretaria de Telecomunicacions. Com podreu comprovar, se n'han enviat pocs, perquè la Secretaria no disposava de més quantitat. De tota manera, s'està treballant per aconseguir-ne més.

 • Visites a telecentres

El proper divendres dia 5 l'Oficina Tècnica de Coordinació visitarà el telecentre del Solsonès (Solsona). El dimarts dia 9 s'anirà als telecentres de l'Alta Ribagorça (el Pont de Suert), Pallars Sobirà (Sort) i la Pobla de Segur. 

OTC
 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • La xarxa KZgunea del País Basc arriba a 250 centres

Amb la inauguració del KZgunea d'Harana (Àlava) el dia 9 d'octubre la xarxa KZgunea del País Basc ha arribat a la xifra de 250 centres oberts. El Govern Basc va iniciar aquest programa d'alfabetització digital l'any 2001 i actualment cobreix 230 municipis, el 92% del total de la comunitat autònoma.

Els 250 KZgunea han impartit formació bàsica en Internet a 63.000 persones. Les previsions indiquen que a finals d'any s'arribarà a 263 centres.

KZgunea
 

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • La telefonia IP (I)

El concepte de telefonia IP (o sigui telefonia basada en la digitalització de la veu i la seva transmissió pel mateix sistema de commutació de paquets que les dades, l’anomenat Internet Protocol) no és pas cap novetat tecnològica. Però sí que s’ha de constatar que en aquests moments ja es considera que la Telefonia IP s’anirà convertint en la forma habitual de telefonia, desbancant el sistema actual en què per cada conversa telefònica es requereix l’establiment d’un circuit físic entre els dos interlocutors. Una de les causes que està retardant l’adopció del nou sistema és que altera les bases econòmiques de la comunicació telefònica.

Efectivament: si una conversa telefònica es porta a terme amb telefonia IP (per exemple a través d’una connexió ADSL) no s’està generant cap despesa, tant si es parla amb un interlocutor situat al costat de casa com si ens estem comunicant amb algú que viu a l’altra banda del món. L’operadora telefònica, doncs, no cobra cap quantitat extra per la comunicació, fora de la quota habitual de la línia ADSL. Les companyies telefòniques, per tant, no s’han mostrat entusiastes amb la telefonia IP, ni amb iniciatives com Skype, que ha aconseguit més de 30 milions de descàrregues dels seus software gratuït de Telefonia IP. Skype és un producte molt interessant per als usuaris dels telecentres, del qual parlarem en un altre butlletí.

Skype

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Setmana Digital a Vic

Del 25 al 31 d'octubre a Vic. Conferències, concursos, tallers, taules rodones, espectacles, etc. Organitzat per l'Ajuntament de Mataró. [+ info]

 • II Congrés Online de l'Observatori per a la Cibersocietat

Del 2 al 14 de novembre. Debat, reflexió i anàlisi: Cap a quina societat del coneixement? Amb el suport de la Secretaria de Telecomunicacions i la Diputació de Barcelona.  [+ info]

 • IST 2004 Event

Del 14 al 17 de novembre a la Haia (Països Baixos). La gran conferència anual sobre noves tecnologies i societat de la informació que organitza la Comissió Europea. [+ info]

 • Jornada Tècnica sobre el Teletreball

El 18 de novembre a Corbera de Llobregat. A càrrec de Pauta Formació en col.laboració amb el Servei de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Corbera. L'acció s'emmarca dins del Pla d'Acció de Pactes Territorials del Baix Llobregat [+ info]

 • Telecom I+D 2004

Del 23 al 25 de novembre a la seu del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç (Madrid). Jornada sobre els darrers avenços en matèria de telecomunicacions i societat de la informació. [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Fundació SISOSCAT [ www.sisoscat.org ] Fundació creada per la Generalitat per al reciclatge solidari de material informàtic

 • PalmCAT [ http://palmcat.org ] Una comunitat virtual que pretèn portar el català a l'informàtica de butxaca

 • eLearning Workshops [ www.elearningworkshops.com ] Comunitat d'e-learnig: fòrums, notícies, recursos, agenda...

TELECENTRES

::::

::::